Konec záhady. Tutanchamona zabil kočár, mumie pak ohořela

06.11.2013 10:32

CT24: Londýn – Britští vědci přišli s novou senzací. Domnívají se, že rozluštili záhadu ohledně smrti slavného faraona Tutanchamona. Dřív se předpokládalo, že faraon skonal kvůli infekci po otevřené zlomenině stehenní kosti. Z nových expertiz ovšem vyplývá, že mladý vládce asi zemřel po srážce s kočárem. Vědci zároveň přišli s překvapivým zjištěním, že mumie po uložení do hrobu ohořela. Tutanchamon vládl v Egyptě před více než třemi tisíci lety. O výsledcích bádání odvysílá britská stanice Chanel 4 v neděli televizní dokument.

Antropolog Robert Connolly z univerzity v Liverpoolu provedl laboratorní testy na části Tutanchamonovy mumie, která je jinak uchovávána v muzeu v Káhiře. Spolu s kolegy dospěl k závěru, že faraonovo tělo po jeho uložení do hrobky ohořelo. Mohla za to nejspíš chemická reakce balzamovacích prostředků s kyslíkem a lněnou tkaninou, do níž byla mrtvola zabalena.

Vědci také provedli "virtuální pitvu" faraonova těla a pomocí známých údajů zjišťovali, jak mohl král přijít ke svým zraněním. Z počítačových modelů a simulací jim vyšlo, že vládce zřejmě ve vysoké rychlosti porazil kočár. To podle nich vysvětluje i fakt, že Tutanchamon byl pochován netradičně bez srdce - jeho vnitřní orgány prý totiž náraz zcela zničil.

 

"I když jsou posmrtná maska a další poklady velmi dobře známy, je ohromující, jaké množství důkazů bylo přehlíženo. Existuje spousta otázek, které jsme si dřív nepoložili, natož abychom na ně měli odpověď," podotkl archeolog Chris Naunton.

V hrobce bylo nalezeno přes tři tisíce cenností

Nález Tutanchamonovy hrobky byl jednou z největších senzací v dějinách archeologie. Tým pod vedením Brita Howarda Cartera ji objevil v roce 1922. Dějinně nevýznamný vládce se tak díky němu stal jednou z nejznámějších postav staroegyptské historie.

Výjimečnost objevu spočívala v tom, že vykradači hrobek nestihli v minulosti tuto hrobku zcela vyloupit a do pohřební komory se sarkofágem Tutanchamona a dalších dvou místností dokonce vůbec nevstoupili. V pohřební komoře Carter našel i nejkrásnější exponát - Tutanchamonovu posmrtnou zlatou masku.

  • Tutanchamonova mumie
    Tutanchamonova mumie
  • Pohřební maska
    Pohřební maska
 

Faraon ležel ve třech rakvích, z nichž jedna byla zhotovena z 1 140 kilogramů zlata a další dvě ze dřeva potaženého zlatou fólií. Samotná mumie faraona byla kromě posmrtné masky zdobena dalšími asi 150 zlatými amulety a šperky.

Další místnost obsahovala nádhernou skříň s kanopami s faraonovými vnitřnostmi, přes 30 modelů lodí určených k přepravě na onen svět, několik desítek dřevěných skříněk s výbavou na běžný život na onom světě, sochy a stovky dalších předmětů. Archeologové vyzvedávali na 3 500 cenností z hrobky osm let. Samotný Carter jednou řekl, že Tutanchamonovým "jediným významným činem bylo to, že zemřel a byl pochován".

Tutanchamon byl synem krále Achnatona, známého také jako Amenhotep IV. Panovník 18. dynastie se na trůn dostal asi v devíti letech a zemřel nejspíš v 18 či 19 letech v roce 1323 před naším letopočtem.