Kvůli krizi začala brzdit už i Čína. Evropa je ve vážné situaci, tvrdí šéf ECB

17.01.2012 09:10

Idnes: S&P sebrala po Francii i rating evropskému záchrannému fondu. Prezident Evropské centrální banky Draghi připouští, že Evropa je ve velmi vážné ekonomické situaci. Špatné zprávy přišly i z Asie, čínská ekonomika roste nejpomaleji za dva a půl roku.
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v pondělí snížila hlavní úvěrový rating Evropského fondu finanční stability (EFSF) z nejvyšší možné známky AAA o jeden stupeň.

Uvedla také, že Řecko velmi brzy čeká platební neschopnost.

Jednání Řecka se soukromými věřiteli o odpisu dluhu byla přerušena a další tranše finanční pomoci je tak nejistá.
Snížení ratingu EFSF může snížit schopnost fondu půjčovat si na trzích relativně levné peníze. Šéf fondu ale tvrdí, že efektivní úvěrová kapacita fondu se nemění.
Hospodářský růst Číny se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 zpomalil na 8,9 procenta, což je nejnižší hodnota za poslední dva a půl roku. Důvodem tohoto trendu je mimo jiné nižší poptávka po čínském zboží a boj Pekingu s inflací, soudí agentura AP. Čína také musí řešit přehřátý trh s nemovitostmi.
Co se Evropy týče, s důležitým prohlášením v pondělí večer přišel také prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Před poslanci Evropského parlamentu připustil že Evropa je ve velmi vážné ekonomické situaci.