MMF chce nafouknout svoje zdroje na 1 bilion dolarů

18.01.2012 13:27

Ihned: Mezinárodní měnový fond (MMF) oznámil, že chce výrazně rozšířit svoje fondy. Ty by měly být navýšeny na (!!!) 1 bilion dolarů.Zvýšené fondy by měly být použity na záchranu eurozóny, cituje agentura Bloomberg nejmenovaného úřednika ze skupiny G20. Podle něj však k navýšení nedojde, dokud se Evropská unie nedohodne na nové fiskální smlouvě.

V reálu to znamená navýšení zdrojů o více než 600 miliard dolarů. Podle odhadů má MMF na svém kontě 385 miliard dolarů pro využití v rámci záchranných balíčků (což je zhruba polovina celkových zdrojů MMF).  K tomu je pak třeba připočíst půjčku ve výši 150 miliard dolarů na nichž se v prosinci dohodla eurozóna, a tato částka by pak mohla být ještě navýšena, pokud by s půjčkou souhlasili i státy EU (tedy i Česko).

Aby bylo dosaženo 1 bilionu, pak by museli další členové MMF dát dohromady ještě přes 400 miliard dolarů. Podle expertů by právě to mohlo narazit na odpor USA. Největší příspěvky proto bude chtít získat od Číny, Brazílie, Ruska, Indie, Japonska a zemí vyvážejících ropu a v současnosti tímto směrem vyvíjí politický tlak.