Moody's snížila rating šesti zemím EU, třem dalším státům pohrozila

14.02.2012 10:09

MFDnes: Ratingová agentura Moody's v pondělí snížila hodnocení šesti zemí Evropské unie včetně Itálie, Španělska a Slovenska. Státy jsou tak podle ní nyní méně schopné splácet své dluhy. Agentura rovněž varovala tři země s nejvyšším ratingem Aaa, že o něj mohou přijít. Evropské burzy zareagovaly na zprávu poklesem.
Itálie, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko a Malta si pohoršily o jeden stupeň. Španělsko hned o dva z A1 na A3. Všem těmto zemí zachovala agentura negativní ratingový výhled, což znamená, že jim může ve střednědobém pohledu rating opět snížit.
Varování v podobě negativního výhledu dostalo i Rakousko, Francie a Velká Británie, která ho obdržela vůbec poprvé.
Moody´s podobně jako ostatní mezinárodní agentury (S&P a Fitch) odůvodnila svůj krok rostoucími riziky dluhové krize v eurozóně. Řekla, že se obává o ztrátu odhodlání vlád spořit v okamžiku, kdy se kvůli krizi zhorší ekonomické ukazatele. Vyjádřila také obavu z toho, že vládám vedle odhodlání nezbudou peníze na prosazení všech potřebných kroků.
Zásah Moody´s byl ale méně razantní než lednový krok konkurenční agentury Standard & Poor's, která Francii a Rakousku odebrala premiantské hodnocení AAA. (více zde)
Nejvyšší rating Německa agentura naopak označila za odpovídající a tak ho zemi ponechala. Nejlepší hodnocení ponechala i záchrannému fondu eurozóny EFSF, zatímco konkurenční S&P ho snížila. Třetí globální agentura Fitch zhoršila v lednu ratingy Belgie, Kypru, Itálie, Slovinska a Španělska.
Evropské trhy i společná měna po kroku Moody´s oslabily. "Euro v reakci na oznámení začalo opět slábnout a během dnešního asijského obchodování se proti dolaru obchodovala na úrovních okolo 1,3150," uvedl analytik Miroslav Frayer z Komerční banky
Zhoršený rating je varováním pro případné investory, že se u hodnoceného subjektu zhoršila schopnost splácet závazky. Snížení ratingu může vést k tomu, že investoři budou od dluhopisů příslušných zemí vyžadovat vyšší výnosy.