Na Sahaře se zřítilo letadlo Swiftair se 116 lidmi na palubě

24.07.2014 20:11

CT24: Alžír/Ouagadougou - V Mali se zřítil letoun směřující z Burkiny Faso do Alžírska. Na palubě bylo 110 pasažérů a šest členů posádky. Uvedla to OSN, informaci později potvrdily alžírské úřady. Let AH5017 z Ouagadougou do Alžíru zmizel z radarů asi 50 minut po startu. Šlo o stroj McDonnell Douglas MD83, který patří španělské společnosti Swiftair, provozují ho však aerolinky Air Algérie. Stroj musel kvůli silné bouři změnit trasu letu.

Generál mise OSN Koko Essien uvedl, že letadlo se zřítilo ve středním Mali mezi městy Gao a Tessalit. Francouzské úřady na místo vyslaly dvě stíhačky typu Mirage 2000, kterými v regionu disponují, aby zahájily pátrání po troskách. V Paříži byl vytvořen krizový štáb, který záležitost prověřuje a je v kontaktu s rodinami pasažérů.

Na palubě letu AH5014 bylo podle Swiftair 50 Francouzů, 24 občanů Burkiny Faso, po jednom z Mali, Belgie, Nigérie, Kamerunu, Egypta, Ukrajiny, Rumunska a Švýcarska, dva z Lucemburska, šest Alžířanů, pět Kanaďanů, čtyři Němci, a osm Libanonců. Národnost tří nebyla potvrzena, šestičlennou posádku tvořili Španělé.

Letadlo starovalo v 03:17 našeho času, poslední kontakt s ním byl zaznamenán ve 3:55, kdy bylo nad městem Gao; přistát v Alžíru mělo podle plánu v 07:10 našeho času. Zdroj z Air Algérie řekl, že piloti byli vyzváni ke změně směru, protože vinou špatné viditelnosti způsobené písečnou bouří údajně hrozila dokonce srážka s jiným strojem letícím na trase Alžír-Bamako. Poté byl ztracen s letadlem kontakt. Některé zdroje hovoří o tom, že se stroj zřítil v Nigeru.

Jak v rozhovoru pro ČT upřesnil odborník na leteckou meteorologii a bývalý sportovní pilot Petr Dvořák, rovníkové bouřky zasahují do výšky 15 až 20 kilometrů, a nelze je proto "nadletět". Uvnitř bouřkového oblaku jsou navíc nejnebezpečnější povětrnostní podmínky pro letectví vůbec – ať už jde o extrémní námrazu či silné turbulence. Je proto i zakázáno do bouřkových oblaků vlétávat a vždy je potřeba je obletět, což může být leckdy velmi obtížné.

Swiftair je soukromá letecká společnost, která vznikla v roce 1986. Létá nejen ve Španělsku, ale také v celé Evropě, Africe a na Blízkém východě. Její flotila čítá přes 30 letadel. Linka z Ouagadougou do Alžíru létá čtyřikrát týdně. Generální ředitel francouzského úřadu pro civilní letectví Patrick Gandil sdělil, že hledané letadlo před několika dny prošlo v Marseille kontrolou příslušných francouzských úřadů a "bylo v dobrém stavu". 

Alžírská státní televize uvedla, že stroj byl v okamžiku zmizení zřejmě ve vzdušném prostoru Mali, v jehož severní části probíhají boje mezi ústřední vládou a islamistickými povstalci. Podle zdroje z francouzské mise působící v Mali je však vysoce nepravděpodobné, že by malijští rebelové disponovali zbraněmi schopnými letadlo sestřelit. Politický geograf Martin Riegl v rozhovoru pro ČT upřesnil, že Mali má přes milion kilometrů čtverečních, a zatímco jih země poskytuje možnosti pro případné nouzové přistání, kolem dvou třetin státu - především na severu - tvoří pouště a stepi bez silnic a obyvatelstva.

Po troskách pátrají čtyři země - zatím bezvýsledně

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius sdělil, že přes velké úsilí po letadle zatím nebyla nalezena žádná stopa. Nicméně souhlasil, že stroj zřejmě havaroval. Pátrání nyní probíhá na velkém prostoru v provincii Gao. Do hledání se vedle Francie zapojilo Mali, Alžírsko a Niger. Jen pro srovnání: Rozloha Mali odpovídá rozloze Francie, Německa, Švýcarska a Itálie dohromady.

BBC připomíná, že v únoru ve východním Alžírsku havaroval vojenský dopravní letoun, katastrofu nepřežilo 77 lidí. Letadlo se zřítilo v hornaté a špatně přístupné oblasti provincie Umm al-Búaghí, asi 500 kilometrů od Alžíru.