Nad Saharou se ztratilo letadlo se 116 lidmi na palubě

24.07.2014 13:23

CT24: Alžír/Ouagadougou - Alžírské úřady ztratily kontakt s letadlem směřujícím z Burkiny Faso do Alžírska. Na palubě stroje je 110 pasažérů a šest členů posádky. Charterový let AH5017 zmizel z radarů asi 50 minut po startu. Šlo o stroj McDonnell Douglas MD83, který patří španělské společnosti Swiftair, provozují ho však aerolinky Air Algérie; linka létá čtyřikrát týdně.

Podle alžírské státní televize se stroj nacházel v okamžiku zmizení pravděpodobně ve vzdušném prostoru Mali, v jehož severní části probíhají boje mezi ústřední vládou a islamistickými povstalci. Podle zdroje z francouzské mise působící v Mali je však vysoce nepravděpodobné, že by malijští rebelové disponovali zbraněmi schopnými letadlo sestřelit. 

Letadlo starovalo v 03:17 našeho času, poslední kontakt s ním byl zaznamenán ve 3:55; přistát mělo podle plánu v 07:10 našeho času, upřesňuje BBC. Nejmenovaný zdroj z Air Algérie agentuře AFP řekl, že piloti byli vyzváni ke změně směru, protože vinou špatné viditelnosti údajně hrozila srážka s jiným strojem letícím na trase Alžír-Bamako. Poté byl ztracen s letadlem kontakt.

Swiftair je soukromá letecká společnost, která vznikla v roce 1986. Létá nejen ve Španělsku, ale také v celé Evropě, Africe na Blízkém východě. Její flotila čítá přes 30 letadel.

BBC připomíná, že v únoru ve východním Alžírsku havaroval vojenský dopravní letoun, katastrofu nepřežilo 77 lidí. Letadlo se zřítilo v hornaté a špatně přístupné oblasti provincie Umm al-Búaghí, asi 500 kilometrů od Alžíru.