Nagyová,Kuba

27.06.2013 12:29

Z Internetu: Jana Nagyová

 JEDNA Z NEJVLIVNĚJŠÍCH ÚŘEDNIC ZEMĚ, JANA NAGYOVÁ JE ZAHALENA TAJEMSTVÍM. MÁ CO SKRÝVAT? „Nečasův Dalík.“ Tak mnozí nazývají Janu Nagyovou, mocnou šéfku kabinetu premiéra a jinak PRAVOU I LEVOU RUKU PETRA NEČASE. Je to skoro hollywoodský béčkový doják, jen v ošklivějších kulisách: někdejší účetní z Chodova s legračním magisterským titulem vybírá ministry a rozhoduje o tom, co dělá předseda vlády. Kde se vůbec Nagyová vzala? A co pro Nečase opravdu dělá?

 

PÁTRAT PO JANĚ NAGYOVÉ je jako hledat v lese u Brna Aničku Škrlovou, zatímco ona sedí s otcem ve vlaku na Oslo. Premiér a šéf ODS Petr Nečas kolem ní vystavěl podezřele tlustý izolační val, čímž de facto oznámil: něco je špatně. Když jsem o ní v blogu napsal, že jedná s kmotry ODS, volal rozlícený premiér do redakce Reflexu. Když bývalá sekretářka vládního kabinetu pustila do médií výplatní pásky Nagyové, z nichž vyplývalo, že si Nečas stále nemůže odpustit fetiš zahrnovat ji stotisícovými odměnami, choval se premiér jako malý kluk, jemuž táta vypnul autodráhu.

 

NESAHEJTE NA NI!

„Obhajuje Nagyovou tím, že je šéfem reformní vlády a že útoky na ni jsou útokem na vládní reformy,“ popisuje Nečasovo hysterické chování člověk dobře obeznámený s poměry. Pro ilustraci nezdravého vztahu premiér–Nagyová přidává i historku ze Země živitelky. „Když se Nagyová nevešla do kočáru, v němž měl premiér slavnostně přijet na výstavu, museli všichni radši jít pěšky.“

O Nagyové se bojí mluvit i ti, co kvůli ní odešli z kabinetu premiéra či Hlavní kanceláře ODS, již řídí jako svůj budoár, přestože zde nemá žádnou výkonnou funkci.

Myslel jsem, že mi víc řekne aspoň poslanec Michal Doktor. Ten odešel z ODS, když se místo něj stal ministrem průmyslu a obchodu Martin Kuba. Posazení sympaťáka se slabším verbálním talentem na důležité ministerstvo kmotry ODS Pavlem Dlouhým, šéfem jihočeské partajní expozitury, a jeho severočeským kolegou a známým ilegálním chalupářem Patrikem Oulickým, je obecně vnímáno i jako práce Nagyová.

„Nemá politickou zodpovědnost, nebyla legitimně zvolena, přesto jsem doplatil na to, že jsem neměl její krytí. Pokud se neproberete a důležitá rozhodnutí budou činit ti, kteří nebyli zvoleni, jdete na popravu jako ovce,“ řekl tehdy Doktor na adresu ODS i Nagyové.

Když jsem mu zavolal, souhlasil s telefonickým rozhovorem příští den. Příští den se ale před mým číslem schovával. Když jsem ho dostihl z pevné linky, zvrhl se náš telefonát v nebývale bizarní záležitost i na rozhovor s politikem. Zeptal jsem se Doktora, proč má Nagyová takový vliv. „Protože dělá pro premiéra Nečase,“ odpověděl stroze.

 

Proč pro něj ale dělá právě Nagyová, jejíž jedinou nezpochybňovanou kvalifikací má být profese prodavačky?

A co přesně pro něj vlastně dělá? A stojí i za oživením ministra zemědělství a šéfa středočeské ODS Petra Bendla a nynější kauzou Budvaru? chtěl jsem vědět. Doktor se na oplátku zeptal, jestli se na tohle ptám já jeho a jestli dělám svoji práci, načež mi začal dávat lekci z fakt a dedukcí. Načež jsem já musel rozhovor ukončit.

 

PETR TO PŘIKRYJE

Bývalá mzdová účetní chodovského Chodosu poprvé přičuchla k politice, když se v roce 1996 stala oblastní manažerkou ODS v Karlových Varech a asistentkou senátora Vladimíra Kulhánka.

Právě v této funkci ji na manažerské konferenci ODS potkal Nečas. „Manažeři zajišťují servis politikům a většina z nich jsou pitomci,“ říká zdroj z ODS. „Nagyová ale byla organizačně schopná, navíc večer ráda sedí na baru. Nikdy by mě ale nenapadlo, že míří takhle vysoko a že udělá takovouhle kariéru.“ Udělala. V září 2005 z ní Nečas udělal šéfk u provozu Hlavní kanceláře ODS a o rok později, po volbách, už mu coby ministru práce a sociálních věcí vedla kancelář; v roce 2009 přidala rady v sociální politice, a to včetně pražského magistrátu; pak o rok později rozšířila poradenský akční rádius i na ministerstvo obrany; od stejného roku vede kabinet premiéra.

Koncem roku 2011 si do oficiálního životopisu připsala ještě jednu perlu: magisterský titul z pražské Univerzity J. A. Komenského (UJAK), jinak výdejny diplomů pro politiky, jejich sekretářky a vysoké státní úředníky. Škoda že se její magisterská práce nejmenuje „Jana Nagyová: Z baru až k premiérovi bez diplomu“; za prvé by byla nadmíru poučná, za druhé aspoň poctivá.

Diplomka se bohužel jmenuje jinak: „Mediální podpora Národního akčního plánu ke sjednocení a transformaci systému péče o ohrožené děti a rodiny“. Samozřejmě jde o stejně špatný vtip, jaký praktikují ohledně vzdělání i politici a jiní vysocí státní úředníci honosící se legračními tituly ze škol, kam nikdy nevkročili. „Na škole se začaly prodávat tituly jako třeba v Plzni. V databázi se najednou objevili studenti, které nikdo nikdy neviděl,“ říká Petr Žantovský, zakladatel a šéf katedry mediální komunikace UJAK, než ze školy i kvůli studentům jako Nagyová radši utekl. Kdybyste se podobným diplomem prezentovali v privátní sféře, dají vám automaticky plášť, kýbl a mop.

„Za takovou práci bych titul nedal ani svému nejbližšímu příbuznému,“ dodává Žantovský.

Diplomka Nagyové, jíž máme k dispozici, nesplňuje téměř žádné z kritérií, je neobhajitelná: trpí vážným defi citem rozsahu a pohromadě ji neudrží ani devadesát procent citací z často neuvedených zdrojů. Navíc je téměř celá opsaná z materiálů ministerstva práce a sociálních věcí. Lze tedy říct, že je jejím spoluautorem i tehdejší šéf tohoto resortu Nečas, byť to ve svém životopisu neuvádí. Moravskému katolíkovi a „panu Čistému“, jenž zapomněl při partajní hygieně na mýdlo, jednou nebude stačit zbytek života, aby se ze svého hříchu s Nagyovou aspoň vyzpovídal.

„Pamatuju si ji z magistrátu,“ vzpomíná na Nagyovou vysoký úředník pražského magistrátu.

 „O sociální problematice nic nevěděla. Ale měla krytí od Nečase. De facto řídí Hlavní kancelář ODS, kde rozprášila analytický tým.“ Nutno dodat, že Nagyová neměla pro žádný vysoký úřednický post ani formální kvalifikaci, ani praktické zkušenosti.

Před sněmovními volbami v roce 2010 ji Nečas chtěl strčit i do týmu připravujícího předvolební kampaň ODS. Předvolební kampaně sice připomínají žumpu, v týmech ale sedí odborníci na reklamu, demografii či analýzy – skuteční odborníci. Ti se někoho jako Nagyová, již nikdo nikdy z jakékoli odbornosti nepodezíral, zhrozili.

Bylo to poprvé a naposled, kdy s ní Nečas v rámci ODS neuspěl.

HRADČANSKÁ SPOJKA

Nečas s Nagyovou často působí jako zjevení. Občas spolu najednou vyjdou ze dveří, kde by je nikdo nečekal Jako veterán politických kongresů, kde večer v blízkosti baru povolují jazyky i horší fantazie, jsem slyšel od lidí z ODS fantastické sexuální narážky na tajemný vztah Nagyová–Nečas. Začínají běžnými věcmi, jež většina z nás dělá v ložnici s manželkou a v kanceláři se sekretářkou, a končí tím, co najdete spíš ve specializovaných časopisech.

Ano, pár Nagyová–Nečas je, jak by řekli politici, nestandardní.

Vždycky když spolu odněkud vyjdou, jako by šlo o filmovou parodii: ona se špatně nabarvenými vlasy, kabelkou od Vuittona a výrazem ženy z Annonce, on upjatý a kožený v jednom ze svých kousavých obleků. Upřímně je mi to jedno: český premiér nepřísahá na Boha a některé politiky, řekněme třeba Petra Gazdíka, by trocha nekonvenčního sexu jen polidštila.

Horší je skutečný vliv Nagyové na premiéra a uvnitř ODS. Její síla je přímo úměrná Nečasově slabosti.

Šéf ODS vždy toužil po vrcholu moci, nikdy se na něj ale neuměl dostat běžnou cestou: kdysi se lekl ministerské funkce, poté prohrál boj o vedení ODS s Mirkem Topolánkem.

 

Před sněmovními volbami 2010 začínal být dalším Ivanem Langrem: věčným korunním princem, něco jako Pavel Trávníček v pohádkách. A pak se najednou Topolánek rozpovídal o Židech při focení pro gay magazín a padl.

Nečas se stal volebním lídrem a záhy i šéfem ODS. Jenže spíš než široká podpora a autorita ve straně jej na vrchol vynesla předvolební panika a mediální tlak; obludně zkorumpovaná ODS sice navenek vyhlásila očistu, jenže mocní hráči uvnitř, kmotři jako Dlouhý, Oulický, Ivo Rittig či Roman Jurečko, nikdy nerezignovali. Jen se chytře přeskupili za Nečase.

I s pomocí Nagyové, jejich spojky. Tu Nečas dokonce nechal coby šéf vlády bydlet v Hrzánském paláci, který má premiérovi sloužit pro reprezentační účely. Jestli českého premiéra reprezentuje Nagyová, proč ne třeba Regina z VyVolených?

 

PŮJDEME NA PIVO

Nečas je jaderný fyzik, svým způsobem chytrý a exaktní člověk.

Postrádá ale dva nejdůležitější atributy úspěšných politiků: empatii a sociální inteligenci. Nagyová je má, byť v horší podobě: i proto umí jednat s kmotry, vesměs chlápky podobného střihu jako ona: pokud si taky nepořídili nějaký prestižní vysokoškolský diplom, jde o kapacity se základkou či výučním listem.

Když například pražský kmotr Tomáš Hrdlička chodí Prahou a sem tam na něco řekne svůj názor, jak o sobě říká, občas si podle lidí z magistrátu taky postěžuje, kolik drahých kabelek už ho Nagyová stála za udržování svého vlivu.

Od Nagyové měl na magistrát přijít pokyn, ať dají ruce pryč od Rittiga. Tlustý kmotr žijící v Monaku a mluvící se zavřenýma očima, jenž má tak zle pouštět žilou nejen pražskému Dopravnímu podniku, kdysi Nagyové pomohl na ministerstvo obrany. A znovu se připomněl před časem: kvůli Budvaru a Českým lesům chtěl mít svého ministra zemědělství.

 

Nagyová to zařídila. Nečas vyhodil Ivana Fuksu a vyměnil ho za Petra Bendla, léta paseného právě Rittigem. Je to ironie: zrovna Nečas, když chtěl ještě čistit ODS od kmotrů, nevzal před volbami Bendla do své stínové vlády; nešťastníka s bolavýma očima, jenž jako by celý život hledal milosrdnou euthanasii, právem považoval za „starou“ kmotrovskou ODS. A ejhle: nakonec ho udělá ministrem zemědělství a se stejnou pomocí Nagyové rovnou i šéfem středočeské ODS.

Z Kladna už je pak jediný krok do jihočeského Budvaru. Bendlovým poradcem na ministerstvu zemědělství (stejně jako předtím na ministerstvu dopravy) se okamžitě stal Rittigův člověk — pražský právník Tomáš Jindra, jehož jméno začíná mít stejně bravurní reputaci jako to Rittigovo. Musely to být fantasticky fundované zemědělské rady! Třeba jak se dostat k penězům při případné privatizaci Budvaru. Na pokyn Rittiga totiž Bendl udělal Jindru členem dozorčí rady Budvaru a současně i členem komise, jež má najednou pivovar z neznámých důvodů zkontrolovat.

„Není to žádné překvapení,“ komentoval poslední kroky osy Rittig–Jindra–Bendl–Nagyová poslanec Doktor, než jsme zjistili, že spolu nechceme mluvit.

 

TOHLE SI POHLÍDÁM

Vloni v říjnu se ODS sjela do pražských Letňan. Nálada ve straně nebyla úplně bujará: mnozí členové stále nemohou Nečasovi zapomenout, že TOP 09 rozdal klíčová ministerstva. A taky to, jak slabě řídí vládu, jejímž premiérem jako by mnohdy byl ministr financí Miroslav Kalousek či Vít Bárta.

Šéf ODS se o nejvyšší funkci vždy hlásí až tehdy, smrdí-li to průšvihem. Ve straně proto sílily hlasy, aby se po dvou letech Nečasova šéfování udělala běžná inventura: volební sněm.

 

Nečas, jenž podle některých lidí na funkci lpí ještě víc než ostatní, cítil potíže. I kdyby obhájil funkci šéfa ODS, mohl by jej volební sjezd oslabit výměnou místopředsedů. Znovu zapracovala Nagyová; spolu s kmotry zajistila Nečasovi jasné prodloužení kompletního předsednického mandátu až do konce letošního roku, tedy až za krajské a senátní volby.

I Oulický s Dlouhým za to měli dostat svého ministra: Martina Kubu, nynějšího šéfa průmyslu a obchodu. A nejen to: Nagyová s Oulickým mají lobbovat i za to, aby ČEZ prodaly Pavlu Tykačovi a jeho firmě Czech Coal elektrárny Počerady a Chvaletice. Tykačovi by se tím splnil odvěký megalomanský sen: neprodávat jen uhlí, ale drahé teplo. „Tohle si, kurva, pohlídám,“ prohlásil údajně Oulický na jedné ze schůzek.

 

JEN PŘES NAGYOVOU!

Lidé z politiky i energetického průmyslu se vzácně shodnou na jednom: vliv Nagyové na premiéra i dění v ODS je nebývalý. „Řeší velký byznys i personální politiku vlády,“ říká člověk obeznámený se situací v severních Čechách. Po dle jiného zdroje filtruje premiérovi informace tak, že se k němu některé ani nedostanou. A stejně tak lidé. Ani případná neznalost jistých informací však premiéra ne omlouvá, stejně jako před zákonem neomlouvá jeho neznalost.

Možná přišel čas poslat Nagyovou zpět do Chodosu Chodov. Dodnes tam dělají stejně skvělé mašiny na zpracování gumy.

 

 KUBA Martin

Před rokem jsem psal do diskusí na iDnes o Ráthově korupci a vybírání největších úplatků, odměnou mi bylo smazání účtu. Doufám, že nedopadnu podobně s lumpem, který se nám vyklubal v ODS: Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu, nyní už superministr hospodářství.

Kuba je dnes nejvíce protěžovaný politik ODS Václavem Kalusem, který usiluje o to, aby se stal předsedou ODS. Kuba je označován za loutku jihočeského mafiána zvaného baron z Hluboké, Pavla Dlouhého (důvěrníka StB, v devadesátých letech člena dozorčí rady Pozemkového fondu ČR a manžela geniální manželky, která si vydělala za 4 roky 45 milionů korun, ač je v domácnosti). O Dlouhém se říká, že na co potřebovali Schwarzenbergové několik staletí, získal on za dvě desetiletí!

Kdo je Martin Kuba

Strůjce koalice s ČSSD. V tehdejší krajské radě získal místo prvního náměstka (vícehejtmana) odpovědného za čerpání peněz z evropských fondů. Výsledek je dotační tunel za 3,3 miliardy.

Další funkcí pana Kuby byla doprava. A jak to dopadlo? Na podzim roku 2011 zabavila policie počítače odboru dopravy pod vedením pana Kuby z důvodů vyšetřování rozsáhlých podvodů se státními zakázkami. Pověstná se stala Kubova losovačka, kde se podvádělo, jak to jen šlo.

Kuba se po volbách ocitl na čtvrtém nevolitelném místě do zastupitelstva Českých Budějovic. Poté se stala nevídaná věc, tři zastupitelé z ODS před ním spontánně rezignovali a Kuba se tak mohl stát zastupitelem. Po této prasárně začínají členové masivně opouštět ODS. Logickým vyústěním by bylo odvolání takového předsedy, kterému odchází velká část členů. Naopak, na konci roku 2011 je dokonce jmenován ministrem i přesto, že několik měsíců předtím se premiér Nečas vyjádřil tak, že

jeho kandidatura je nepřijatelná vzhledem k napojení na jihočeské kmotry.

Po odstoupení celé buňky ODS z Písecka uvedli její členové tento důvod: „Kvůli kmotrovským praktikám, kvůli podvodům s dotacemi z EU ve prospěch kmotrů, kvůli arogantnímu vystupování a kvůli nedemokratickým postupům Martina Kuby!“

Na protest se jmenováním Kuby do čela resortu odchází z ODS dva dlouholetí členové: Martin Doktor a Radek Houska, podle jejich slov: „Kmotři si dělají, co chtějí, nezáleží na tom, kdo sedí v Praze.“

Na několik dotazů MF Dnes odmítl zveřejnit svůj majetek. V oznámení o činnostech za rok 2010 o střetu zájmů neuvedl, že byl jednatelem společnosti Fruit Frog.

Dříve také podivně „podnikal“. Lákal lidi do firmy s názvem PSM.

Byla to pyramidová hra, říká se tomu také letadlo. Řada důvěřivců díky tomu přišla o všechny peníze.

Kuba představuje reálnou hrozbu v boji s korupcí a pro demokratické hodnoty.

Favorit Václava Klause

Jakmile někoho podporuje Václav Klaus můžeme si být jisti na 99 %, že je to gauner.V současnosti se jedná například o Pavla Béma, kterého si Klaus připravoval pro převzetí prezidentského úřadu, „ale ty odposlechy, které ničí demokracii“, mu udělali čáru přes rozpočet nebo Tomáše Chalupu, který má v tichosti na ministerstvu životního prostředí dokončit co Drobil nedokázal. Víte, že Pavel Bém, dnes opět člen ODS, předkládal zákon o zákazu odposlechů poslanců a senátorů?

Slovníček výroků pana Kuby

stát nemá vařit pivo rozuměj chceme ukrást Budvar zvyšme strategické zásoby ropy rozuměj zdražíme pohonné hmoty zavedením další daně garantujme výkupní ceny z Temelína rozuměj budeme dotovat ČEZ z vašich daní aukce na nové kmitočty musí být rychle rozuměj co nejrychleji, než z toho nebudeme nic mít budeme dotovat tepelná čerpadla rozuměj peníze daňových poplatínků dáme ČEZu rozdáme 1,3 miliardy novým firmám rozuměj rozdáme 1,3 miliardy spřízněným firmám novelizace zákona o veřejných zakázkách je špatná rozuměj zhoršuje podmínky pro uplácení ...a mnoho dalších. Takto to dopadá, když neúspěšný a na pracovišti extrémně neoblíbený lékař dělá ministra průmyslu.

Vzestup Kuby poškozuje ODS a napomáhá ke stále nižšímu zájmu voličů.

Shrnuto a podtrženo

Kuba zažívá „americký sen“, rok po vystudování VŠ v roce 2002 vstupuje r. 2003 do ODS, v roce 2006 se stal zastupitelem v Českých Budějovicích, v roce 2008 se stal předsedou jihočeské ODS, v roce 2011 se stal ministrem. Reprezentuje mafiánské struktury jihočeské ODS. K druhým arogantní, k pánům servilní sluha, jak typické pro tento typ lidí....

Za raketovou politickou kariérou stojí vždy velcí lumpové.