Náklady na pojištění dluhu vzrostly i České republice, jsou nejvýše od konce listopadu

06.01.2012 14:12

Volny: Náklady na pojištění pro české dluhopisy proti selhání (Credit default swap - CDS) ve čtvrtek rostou. Informovala o tom agentura Reuters.
Pětileté swapy úvěrového selhání na český státní dluh (CDS) se ve čtvrtek podle společnosti Markit zvýšily o 15 bazických bodů na 194 bazických bodů. To znamená, že pro získání deseti milionů eur tak musí země na pojištění proti platební neschopnosti zaplatit 194 tisíc eur. České CDS se tak ve čtvrtek vyhouply na svou nejvyšší úroveň od konce loňského listopadu.

České CDS spready zaznamenaly za poslední rok relativně divoký vývoj. Ještě na počátku minulého roku byly na úrovni 88 bazických bodů. "Ještě v první polovině loňského roku byla důvěra v českou ekonomiku na vysoké úrovni. A aby také ne. Především německá ekonomika jela jako o závod, což byla samozřejmě výhoda i pro český průmysl. Zároveň se také zdálo, že dluhová krize v eurozóně přeci jenom má své řešení. Nejnižší hodnoty české CDS tak dosáhly 20. května loňského roku, když dosáhly 75 bazických bodů," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

V polovině minulého roku se to ale podle něj zlomilo. Evropské ekonomiky začaly vykazovat známky zpomalení a s tím i česká ekonomika začala výrazně zpomalovat tempo svého růstu. "V tomto případě se nám nevyplácí přílišná závislost na západních trzích. České CDS spready tak začaly pomalu opět růst, když 25. listopadu dosáhly 196 bazických bodů. Z tohoto pohledu tak české CDS přeskočily výnosy českých pětiletých státních dluhopisů. Ty klesaly až do poloviny září, zatímco CDS už od června pravidelně rostly. Vývoj v Evropě si žádá svoje. Evropa pravděpodobně spadne do recese, a země jako je ČR kvůli tomu bude velice trpět," dodal Prokop.

Autor: Tomáš Králíček