Nečas přitvrdil: Schwarzenberg mluví jako na vesnické tancovačce v Čimelicích

01.02.2012 08:22

Novinky: Premiér Petr Nečas (ODS) se ostře ohradil proti výrokům ministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten uvedl, že předseda vlády poškodil zájmy ČR, když se nepřipojil k paktu rozpočtové kázně. Nečasovo stanovisko naopak přivítal prezident Václav Klaus.
Nečas označil Schwarzenbergovy výroky za nepatřičné. "Jeho výroky považuji za mimořádně nepovedené, mimořádně nepromyšlené, mimořádně neprofesionální. A kdyby se nejednalo o muže zralého věku, považoval bych je za projev mladické nerozvážnosti," reagoval premiér na Schwarzenbergovu kritiku.

Premiér v pondělí na bruselském jednání oznámil, že Česko se nepřipojí ke smlouvě o rozpočtové unii, k níž se rozhodlo přistoupit 25 z 27 zemí EU. Vedle ČR odmítá pakt podpořit i Velká Británie, jež svou účast vyloučila už loni. Podle Nečase například není jasné ani to, jakým způsobem by se pakt v Česku ratifikoval. Vadí mu také omezená účast zemí, které neplatí eurem, na summitech eurozóny.

Schwarzenberg Nečasův postoj označil za braní ohledu na národněsocialistické křídlo v ODS.

Nečas připomněl i nedávný ministrův rozhovor pro německý Der Spiegel, který podle něj zhoršil českoněmecké vztahy. Schwarzenberg v něm kritizoval Německo za přezíravost vůči menším státům. "Bohatý strýček, který vám pomohl a dává to okázale najevo, jde člověku dost na nervy," řekl ministr."To nejsou výroky z vesnické tancovačky někde v Čimelicích," odkázal na Schwarzenbergovo bydliště.

Ať raději tolik necestuje, vzkazuje Nečas
Nečas současně odmítl, že by nepřipojením k paktu rozpočtové odpovědnosti porušil jakoukoliv dohodu.

Zároveň dodal, že ministr zahraničí je spíše "ministrem v zahraničí" a že by se měl více angažovat a méně cestovat po světě. Reagoval tak na skutečnost, že Schwarzenberg chce nastalou situaci řešit až po návratu ze čtyřdenní zahraniční cesty.

Podle Nečase ministerstvo zahraničí selhává i v podpoře tuzemského exportu.

Nečas škodí ČR, když nechce do rozpočtové unie, míní Schwarzenberg

Postoj ke smlouvě o fiskální unii, který zaujal premiér Petr Nečas (ODS) na pondělním summitu EU, poškozuje Českou republiku, řekl ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ministr, který v úterý odlétá na čtyřdenní zahraniční cestu, chce situaci řešit po svém návratu. Ke vznikající smlouvě se ze zemí EU nepřipojily jen Velká Británie a ČR.
„Bral se ohled na národněsocialistické křídlo v ODS a tím se poškodily státní zájmy,“ poznamenal Schwarzenberg. Je podle něj ale také možné, že premiér Nečas „to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec“ a ČR se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí.

Schwarzenberg již dříve upozornil, že ve vládě, která odmítne podmínky paktu, nechce být, což by zřejmě znamenalo rozpad stávající koalice. Jeho strana však euroskeptickým partnerům předložila kompromisní návrh. Výsledkem jednání z poslední doby bylo, že se vláda rozhodla pomoci eurozóně mnohem menší částkou, než Evropská komise požadovala.

VB všichni chápou, ČR nikdo, míní Schwarzenberg
„Takto v tom pokračovat, to nás opravdu pouze poškozuje,“ komentoval postoj české delegace na summitu ministr zahraničí. Důvody, proč smlouvu odmítá Velká Británie, jsou podle něj jasné a srozumitelné. „To je každému jasné. Zatímco tedy náš postoj je všem naprosto nejasný,“ podotkl.

„Je to jen z vnitropolitických důvodů a to je to nejhorší,“ poznamenal k českému stanovisku Schwarzenberg. O situaci se chce po návratu z Izraele poradit uvnitř své strany.
Premiér a šéf ODS Petr Nečas požadoval pro uzavření mezinárodní dohody o fiskální unii referendum. Také se mu nelíbilo, že země bez eura by neměly přístup na summity eurozóny. Kromě toho odmítá pakt s tím, že dohled nad vlastními financemi, které by měla podle dohody v budoucnu komentovat Evropská komise, nepotřebujeme, jelikož si pravidla pro vyrovnaný či přebytkový rozpočet do Ústavy zanese ČR i tak.

Kromě jiného na summitu argumentoval, že smlouvu nelze uzavřít bez podpisu prezidenta a Václav Klaus ji rezolutně odmítá, takže průběh ratifikace není jasný.

"Kéž Duch svatý premiéra osvítí"
Schwarzenberg však připomínal, že dohoda se týká států eurozóny, a tak bude pro ČR aktuální až ve chvíli, kdy se země rozhodne euro přijmout. Za nynější situace to však bude až za dlouho, přičemž Klausovi končí mandát už příští rok.

S prezidentem se však Schwarzenberg shodl, že referendum v této otázce nechtějí. Touží však po něm ODS i VV.

„Ale říkám, snad ještě osvítí pana premiéra a ostatní tam Duch svatý a prozřou," uzavřel ministr zahraničí.

Požadavek na přítomnost ČR na summitech eurozóny Schwarzenberg v EU již předložil, avšak kolem tohoto bodu je situace ještě nejasná.

V postoji k rozpočtové unii stojíme za premiérem, vzkázal John

Duch svatý, jak se modlil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), na Věci veřejné zatím nedosvítil. Formální lídr VV Radek John v úterý podpořil premiéra Petra Nečase (ODS) v jeho odmítavém postoji vůči dohodě o rozpočtové unii. Podle Johna prý nejsou Česku zajištěna stejná práva. S Nečasem souhlasí také komunisté a levicová populistka Jana Bobošíková, naopak sociální demokraté premiéra zepsuli.
„Postoji ke smlouvě EU se s premiérem shodujeme. Dokud nebudou mít všichni stejná práva, nemá cenu, aby Česko do fiskální unie vstupovalo,“ prohlásil John před novináři.

Zřejmě měl na mysli fakt, že země bez eura zatím nemají možnost účastnit se summitů eurozóny. Požadavek na účast na summitech vznesl Schwarzenberg i další země mimo EU, zatím však o tom nebylo rozhodnuto. Země bez eura si tak chtějí zajistit přehled dění v eurozóně, ale po rozhodovacích hlasech nevolají, jelikož eurem nedisponují.

John ale zároveň ujišťoval, že „nic katastrofálního se neděje“, protože k fiskální dohodě se ČR může připojit kdykoli.

Nechte už ultimát, žádá John TOP 09
Česko a Velká Británie jsou momentálně jedinými zeměmi EU, které odmítly pakt o rozpočtové odpovědnosti. Vlády se jím měly zavázat, že budou pod hrozbou sankcí udržovat buď vyrovnaný, nebo přebytkový rozpočet.

Schwarzenberg k tomu prohlásil, že pondělní odmítnutí paktu ústy premiéra Českou republiku poškodilo.
Již dříve šéf diplomacie prohlásil, že ve vládě, která si bude od Evropy držet distanc, nechce být. Jeho odchod by přitom patrně znamenal rozpad stávající koalice. „Doufám, že TOP 09 nebude pokračovat v ultimátech,“ řekl k tomu John.

Schwarzenberg zase vyjádřil naději, že VV a ODS, které se staví zamítavě k hlubší integraci v rámci EU, „osvítí Duch svatý a prozřou“.

Předsednictvo TOP 09 se v úterý usneslo, že jejich ministři budou na vládě prosazovat, aby se ČR od března k fiskální unii připojila. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka není ČR ve stejné pozici jako Velká Británie, která se vedle Česka jako jediná rovněž nechce připojit k fiskální unii. „Česko nemůže zůstat uprostřed Evropy ve svém odmítavém postoji osamocena,“ řekl Drábek. Uvedl, že odchod z vlády zatím nehrozí, v první řadě se pokusí TOP 09 dojednat své záměry politickou diskuzí.

VV, ODS a KSČM svorně chválí Nečase 
John připomněl, že jeho strana žádá k evropskému paktu referendum, což požaduje i ODS, která svého předsedu podpořila. „Je to významný přesun kompetencí na evropskou úroveň, o tom musí rozhodnout referendum,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

S premiérem souzněl předseda komunistů Vojtěch Filip. „V tomto ohledu považuji postup premiéra za správný,“ řekl. Také on přidal svůj hlas k volání po referendu o přijetí paktu fiskální unie. Podle něj se totiž jedná o „úplnou změnu kvality“ fungování EU na rozdíl od roku 2004, kdy v ČR proběhlo dosud jediné referendum, a to o vstupu do EU.

Filip ale zdůraznil, že české stanovisko nic nemění na průběhu čerpání peněz z eurofondů. „Nerad bych, aby se někde prezentovalo, že nám nedávají peníze, protože jsme se nepřipojili k paktu,“ řekl Filip s tím, že čerpání je ohroženo chabou kvalitou projektů, pochybným nakládáním s penězi a neschopnosti potrestat ty, kteří prostředky rozkrádají.

"Na okraji civilizace"
Na adresu Nečase si přisadil i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Máme premiéra, který dělá špatná strategická rozhodnutí. Bohužel, máme premiéra, který se zachoval zbaběle a směrem k našim partnerům nesrozumitelně,“ řekl lídr opozice. Podle něj si ČR po pondělku značně zhoršila pozice, dostává se na okraj dění a do politické izolace, což se dříve, či později projeví nejen politicky, ale i hospodářsky. Sám v podpisu dohody nevidí žádné riziko.

Stejně jako její šéf se do Nečase pustila i místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková za soc. dem. Šéfa kabinetu obvinila, že vyřazuje ČR z klubu civilizovaných zemí. „Premiér Petr Nečas nejen odmítnutím fiskální úmluvy, ale zejména jeho zdůvodněním, vyřazuje ČR z klubu civilizovaných zemí. Argumentovat v situaci, kdy nás ostatní v EU dotují a potřebují naši pomoc, tím, že my z toho nic nemáme, se prostě ve slušné společnosti nedělá,“ uvedla v úterý Gajdůšková.

Odmítla i Nečasův poukaz na složitost ratifikace. „Stejně tak je trapnou vizitkou slabosti vlády, jestliže premiér při většině 115 hlasů v Poslanecké sněmovně a vyjádřením podpory ze strany opozice, deklaruje problém s ratifikací smlouvy,“ soudí Gajdůšková.

Jenže schválení mezinárodní smlouvy vyžaduje i podpis prezidenta, což Václav Klaus odmítá.

Suverenita vedená Janou Bobošíkovou se zase podle očekávání vymezila proti Schwarzenbergovu stanovisku. „Fiskální pakt je po Lisabonské smlouvě a placení evropských dluhů dalším krokem posilování nadvlády Bruselu nad Prahou. Podporovat ho mohou pouze ti, kteří nevěří našemu národu a pochybují o naší schopnosti vládnout si sami,“ uvedla strana v tiskové zprávě.

Poškodil nás Schwarzenberg, nikoliv Nečas, tvrdí prezident Klaus

Prezident Václav Klaus poskytl Právu exkluzívní rozhovor o evropském summitu a sporech uvnitř vlády ohledně smlouvy o rozpočtové unii. Rozhodně se v něm postavil za premiéra Petra Nečase (ODS) a tvrdě zkritizoval ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).
Podle ministra Schwarzenberga postoj premiéra Petra Nečase k fiskální unii poškodil Česko. Co říkáte na tento rozpor v české zahraniční politice?
Být panem Schwarzenbergem, takováto silná slova bych nepoužíval. Ve chvílích, kdy premiér Nečas vedl složitá jednání v Bruselu, náš pan ministr zahraničí vystupoval v televizi Prima v pořadu Barbory Tachecí Fakta a řekl tam věty, které – na rozdíl od postoje premiéra Nečase v Bruselu – Českou republiku skutečně poškozují.

Možná že si pan ministr myslí, že se dá nezávazně a jeho roztomilou češtinou říci cokoliv. Na otázku, jak se mu líbí slova Tomia Okamury (před časem ve stejném pořadu), že by mělo dojít ke konečnému řešení cikánské otázky a k vytvoření zvláštního státu pro tyto občany, pan Schwarzenberg odpověděl: „Kdyby našel (myšleno T. Okamura – pozn. V. K.) řešení, tak by to bylo hezký. Pokud pan Okamura ví místo na světě, které by bylo dobrovolně postoupeno, aby to byl životaschopný stát, tak to je zajímavá myšlenka.“

Nedovedu si představit, že by byl jakémukoliv jinému politikovi u nás či v cizině takový výrok prominut. Já ho panu Schwarzenbergovi v žádném případě nepromíjím.

Proto se domnívám, že naši republiku poškodil pan Schwarzenberg, nikoliv pan premiér Nečas.

Premiér Nečas si vaše stanovisko vzal jako jeden z důvodů, proč se k paktu rozpočtové kázně nepřipojit, protože jste avizoval, že byste jej nepodepsal. Je to i váš dnešní postoj?
Premiérovo stanovisko v Bruselu velmi oceňuji a vím, že pro něho nebylo a nemohlo být – v ovzduší bruselských jednání – snadné. Měli bychom mu to připsat k dobru. Přesto mne trochu překvapilo, že v obhajobě svého postoje – asi však jen před českými novináři, nikoliv na summitu – použil jako první argument mé stanovisko. Jsem přesvědčen, že ví sám i beze mne velmi dobře, že je další radikální evropský integrační krok – posun od měnové k fiskální unii – tragickou chybou. Tragickou chybou byl ostatně už vznik měnové unie, což dnes ví snad skoro každý.

Hovořit o této smlouvě jako o „paktu rozpočtové kázně“, jak vy to nazýváte, je mylné. Rozpočtová kázeň – povinnost každého rozumného hospodáře, a tedy i politika – nemá se vznikem fiskální unie bezprostředně nic společného. Tento pakt je založen na předpokladu, že jsou lidé nerozumní a že někdo v Bruselu je rozumnější než oni. To pravda není.

Souhlasíte se třemi důvody, které Petr Nečas uvedl – limitovaná účast nečlenů na jednání eurozóny, malá pozornost ke dluhovému kritériu a zmíněný problém s ratifikací?
Důvody bych formuloval úplně jinak. Neúčast či limitovaná účast nečlenů na jednání eurozóny je zcela irelevantní věc. Nejsme-li členy tohoto klubu, pak jim do toho nemáme co mluvit. V posledních dnech propagovaná myšlenka, zejména od TOP 09 a od ČSSD, že máme být za každou cenu u toho, nemá žádné opodstatnění.

Nevím, co myslíte malou pozorností k dluhovému kritériu. Před týdnem jsem v rozhovoru pro Lidové noviny podrobněji diskutoval problémy a nejasnosti velmi měkkého kritéria 0,5 % HDP jako povolené výše takzvaného strukturálního deficitu státního rozpočtu. Jestli měl pan premiér na mysli toto, pak s ním souhlasím.

Ratifikace bývá problémem jakékoliv demokratické společnosti, pouze v diktaturách s ratifikací problém nebývá.

Jak by podle vás pakt měl vypadat, aby byl i pro vás případně přijatelný?
Já jsem zásadně proti přechodu k fiskální unii, a proto nemám sebemenší motivaci formulovat racionální principy takové unie. Fiskální unie na kontinentální úrovni je absolutním pošlapáním suverenity jednotlivých zemí, což – mimo jiné – naznačují podivným způsobem „uniklé“ výroky některých německých politiků během uplynulého víkendu, kdy de facto navrhovali, aby se Řecko dostalo pod protektorát EU.

Schwarzenberg zvažuje odchod z vlády kvůli rozpočtovému paktu

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg nevylučuje, že bude-li premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas trvat na odmítavém postoji k paktu o rozpočtové zodpovědnosti, mohl by vládu opustit. Schwarzenberg v reakci na Nečasovo rozhodnutí označil tento postoj za škodlivý pro ČR, na což premiér opáčil, že podobné výroky jsou od ministra nepatřičné.
Překvapilo vás, když se premiér v Bruselu nepřipojil k dohodě o fiskální unii?
Abych pravdu řekl, on mě už ničím nepřekvapí.

Mluvili jste o tom?
Pan premiér mi samozřejmě nevolal a na nic se neptal.

Podle ODS neměl mandát vlády k dohodě přistoupit.
Oni si sami kladou překážky, že k tomu potřebují referendum, aby to sami nemuseli udělat.

Premiér argumentuje, že smlouva nepřisuzuje Česku rovnoprávné postavení, jako mají země eurozóny.
Jaké rovnoprávné postavení? Když nechceme euro, tak ve spolku, který se jmenuje eurozóna, nemůžeme mít rovnoprávné postavení a chtít, že budeme moci hlasovat.

Dalším Nečasovým argumentem je, že nemá cenu k smlouvě přistupovat, když víme, že ji nebude ratifikovat prezident.
Když se podíváte na kalendář, uvidíte, že bychom to v březnu podepsali, projevili tak dobrou vůli, a pak to bude nějaký čas schvalovat parlament a příští rok to může podepsat nový prezident.

Ublíží ČR nějak, když nepodepíše?
Samozřejmě že na to doplatíme, protože se tím dostaneme zcela na okraj.

Jak to chcete řešit?
Musíme si vyjasnit, co chceme, a říct to i našim občanům. Myslím, že část ODS půjde přesvědčit, ale jisté křídlo v ODS nepřesvědčíme, protože myslím, že není nic složitějšího, než vyvrátit předsudek.

Výrokem, že Nečas ustoupil národně socialistickému křídlu v ODS, jste hodně lidí v ODS urazil.
To přece nemůže být urážka. Tato strana byla za první republiky velmi slavná, byla to strana Jiřího Stříbrného a Edvarda Beneše.

Před časem jste říkal, že byste nemohl být ve vládě, která Česko vyvede z hlavního proudu Unie. Trváte na tom?
Když to bude takto pokračovat, tak se k tomu možná rozhodnu. Teď (v úterý) jsem přiletěl do Tel Avivu a vrátím se v neděli, pak se budu muset se všemi v TOP 09 poradit.

Nebyl byste ve vládě, v které by ODS blokovala podpis dohody o fiskální unii?
Já musím nejdříve zjistit všechny souvislosti, a co pro to můžu ještě udělat.