Nejstarší netopýří upír z jantaru

15.02.2012 14:07

21.stoleti: Mezi netopýry nalezneme i několik druhů se specializací na saní krve teplokrevných obratlovců. I sami netopýři jsou však objekty hmyzu s podobnou specializací. Jde o mouchy z čeledí klošovitých (Streblidae) a  muchulovitých (Nycteribiidae). Americkým vědcům se nedávno podařilo jednoho takového „netopýřího upíra“ objevit zalitého v jantaru.

Malé, bezkřídlé „netopýří mouchy“ se živí sáním krve  jak z ochlupených částí těla, tak z létavých blán. Na první pohled nepřipomínají ani tak mouchu, jako spíše zvláštního drobného pavouka. Jejich bizarní úprava těla prozrazuje, že se jedná o velmi specializovaný hmyz, který se po milióny let vyvíjel ruku v ruce se svými hostiteli – netopýry.

V jantaru pocházejícím z dolu  La Búcara v Dominikánské republice objevil nedávno zoolog George Poinar ze Státní univerzity Oregonu mouchu, která podle všeho netopýřím parazitem z čeledi klošovitých. Podle jeho odhadů byla moucha lapena do pryskyřice před 20 – 30 milióny let. Jedná se o zcela jedinečný nález – tyto mouchy totiž opouštějí těla netopýrů pouze za účelem páření.