Nová krize může být horší než ta poslední, varuje Světová banka

18.01.2012 13:32

MFDnes: Světová banka ve své nové zprávě o perspektivách globálního růstu odhaduje, že hospodářství světových ekonomik výrazně zpomalí. Upozorňuje také na to, že dopady nadcházející dluhové krize mohou být horší než po krizi finanční, která vypukla v roce 2008.
Rozvojové ekonomiky porostou letos podle banky v průměru o 5,4 procenta. Naposledy banka odhadovala, že se jejich meziroční výkonnost zvedne o 6,2 procenta.
Rozvinuté ekonomiky pak porostou namísto 2,7 procenta jen o 1,4 procenta a země eurozóny namísto téměř dvouprocentního růstu oslabí své hospodářství o tři desetiny procenta.
Dluhová krize postihne státy tvrději než krize finanční
Globální růst poškodí hlavně recese v Evropě a zpomalení v Indii, Brazílii a dalších rozvinutých zemích. Podmínky se mohou dále zhoršit, pokud se najdou další evropské země, které nebudou schopné obstarat si peníze na finančních trzích.
"Globální ekonomika vstupuje do nové fáze nejistoty a nebezpečí," varoval hlavní ekonom banky Justin Yifu Lin. "Rozvojové země musí zvážit své slabiny a připravit se na další šoky, dokud je ještě čas," dodal.
Rozvojové země jsou zranitelné tím, že mají málo peněz, a mají tak malý prostor pro fiskální opatření, jež by dopad dluhové krize mohla zmírnit. Jsou také velmi odkázané na zahraniční obchod, který ale v důsledku dluhové krize oslabí.
Světové ekonomiky jsou na tom nyní podle Světové banky hůře než po roce 2008, kdy vypukla finanční krize. Tehdy se státy jejím dopadům bránily tím, že pumpovaly peníze do ohrožených ekonomik. Tím se vyčerpaly a nyní už volné finance na boj s krizí nemají.
Investoři již snížili své investice do rozvojových zemí. Ve druhé polovině loňského roku klesly v meziročním srovnání o 45 procent, uvádí ve zprávě banka. "Pokud krize eskaluje, nebude šetřit nikoho. Růstové ukazatele by se mohly propadnout u rozvinutých i rozvíjejících se ekonomik více než v roce 2008," řekl Andrew Burns, hlavní autor čerstvé zprávy.