Olomoučtí vědci objevili na Borneu novou rostlinu. Může za to náhoda

08.11.2013 14:46

CR: Zcela nový, vědě dosud neznámý druh rostliny objevili letos odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci při výzkumu v deštných lesích Bornea. Při náhodném pádu ho našel jeden ze studentů vědeckého týmu.

Drobná rostlinka má jméno Thismia hexagona podle svého šestiúhelníkového květu. Vypadá spíše jako houbička, je nezelená, na zdánlivě bezlisté lodyze má většinou jen jeden květ s chapadélky, je vysoká necelých deset centimetrů. 

Podle vedoucího výpravy Martina Dančáka novou rostlinu uznal i vědecký svět. „My jsme ji utrhli, ale spousta lidí nám to vyčítá. Bylo jich tam přes dvacet, my jsme nejméně jednu tu rostlinu utrhnout museli, abychom potom mohli publikovat její popis,“ vysvětluje Dančák. 

Bez herbářové položky by prý totiž rostlinu nikdo neuznal, takže by se o ní svět ani nedozvěděl. 

„Pak se rostlina dá na papír, opatří se takzvanou herbářovou schedou. To je štítek, na kterém jsou uvedeny všechny důležité informace. Typová položka, což je etalon toho druhu, je uložena v herbáři Katedry botaniky na Univerzitě Palackého,“ dodává Dančák. 

Nález byl senzací i pro Brunej. V lednu příštího roku budou olomoučtí přírodovědci na stejném místě pátrat znovu. Chtějí zjistit, jestli se na stejném místě rostlina opět objeví.