Papež František: Kdybych už nestačil, udělal bych totéž co Benedikt

20.08.2014 08:30

CT24: Vatikán  Odvrácená strana papežského úřadu, letní dovolená, chvála předchůdce Benedikta XVI., vědomí vlastní smrtelnosti a možná i blížící se konec. To byly hlavní náměty rozhovoru papeže Františka s novináři na palubě letadla během jeho návratu z korejské cesty do Vatikánu. Hlava katolické církve hodinu ochotně odpovídala na všechny dotazy  vážně i s humorem.

Papež přiznal, že je tak trochu připoutaný ke svému domovu. Na dovolené mimo Buenos Aires prý byl naposledy v roce 1975 s jezuity. "Vždy si udělám volno. Jsem doma, ale změním rytmus. Víc spím, čtu to, co mám rád, poslouchám hudbu, víc se modlím a to mi pomáhá při odpočinku," popsal svůj letní režim František. Přiznal, že v posledních měsících musel kvůli svému zdraví zvolnit. "Některé dny byly zvlášť náročné. Máte pravdu, že teď musím být opatrnější," řekl. V souvislosti s tím hovořil i o svém předchůdci Benediktu XVI. jako o moudrém příteli, který mu dodává odvahu. Jen díky jeho odstoupení z úřadu se dnes nebojí dne, kdy na vedení církve sám nebude stačit.

Benedikt XVI. oznámil papežskou rezignaci loni v únoru. Naposledy se k tomuto kroku uchýlila hlava římskokatolické církve ve 14. století. Emeritní papež nyní žije ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae "skryt před zraky světa", jak si sám předsevzal.

"Možná se zeptáte: co když se jednoho dne nebudu cítit na to, abych pokračoval? Udělal bych totéž. Pomodlil bych se a pak bych udělal totéž. On otevřel dveře," chválil František emeritního papeže.

Jděte, odkud jste přišel: František jezdí výtahem sám

Papež hovořil otevřeně i o stinných stránkách svého úřadu, v němž má úloha Františka přednost před životem Jorgeho Maria Bergoglia: "Rád bych chodil ven, není to ale možné. Ne, opravdu to není možné, protože když jdete ven, hned vás obklopí spousta lidí. Prostě nemůžete, taková je realita. Uvnitř Svaté Marty ale vedu normální život. Pracuji, odpočívám, povídám si s lidmi."

Jako vězeň se ale necítí. Ze začátku to tak prý bylo, dnes jsou ale některé zdi zbořeny. "Například – a tomu se budete smát – když papež zmáčkne tlačítko u výtahu, hned se někdo objeví, protože papež nesmí jezdit ve výtahu sám. Ale já řeknu: Jděte tam, odkud jste přišel, a já pojedu dolů sám. A tím to skončí. Teď je to rutina. Normální život," popisuje František.

František: Dva, tři roky – a pak půjdu do domu Páně

Člověk, kterého miliony věřících zbožňují, těžko může vést úplně normální život. Sedmasedmdesátiletý František ale tvrdí, že našel proti slávě lék – vlastní smrtelnost. "Snažím se přemýšlet nad svými hříchy a chybami, aby mi to nestouplo do hlavy. Vím totiž, že to nepotrvá dlouho. Dva nebo tři roky a pak půjdu do domu Páně," prohlásil.

O své smrti sice zatím František nikdy veřejně nemluvil, podle zdrojů z Vatikánu ale svým blízkým už dříve řekl, že mu zřejmě zbývá jen několik posledních let. Jeho vitalita, jež ho odlišuje od jeho nedávných předchůdců, je přitom jednou z hlavních příčin jeho popularity. Otevřené vyjádření o vlastní smrtelnosti vyvolalo spekulace o jeho zdravotním stavu. Sám ale přiznává pouze problémy s nervy, které prý léčí tradičním argentinským nápojem maté.

V Argentině zahynuli při autonehodě tři papežovi příbuzní

Právě dnes ale smrt přišla přímo do papežovy rodiny. Při autonehodě v Argentině zahynuli dva jeho prasynovci ve věku osmi měsíců a dvou let a jejich devětatřicetiletá matka. Jejich otec, pětatřicetiletý papežův synovec Emanuel Horacio Bergoglio, utrpěl vážná zranění.