Pelenská: Na Ukrajině jde o válku s postsovětským syndromem

20.08.2014 08:53

CT24: Praha/Kyjev - Na Ukrajině nejde o občanskou válku, ale o válku Ukrajinců s postsovětským syndromem. V pořadu Interview ČT24 to prohlásila redaktorka Rádia Svobodná Evropa Oksana Pelenská. Připustila, že v otázce humanitární pomoci Kyjev trochu zaostává, a zdůraznila také nezbytnost protiruských sankcí pro zachování míru na Ukrajině a v celé Evropě.

Třebaže důsledky sankcí, které Západ uvalil na Rusko, budou bolet všechny – nejen Rusko, ale i Ukrajinu, Česko či Evropskou unii – zdůrazňuje Pelenská nutnost morálního přístupu k tomu, co se nyní na Ukrajině děje. "Možná přišel čas si trochu utáhnout opasek a říci si, že nějakou dobu budeme žít trochu skromněji – aby byl zachován mír na Ukrajině a v Evropě," říká a odvolává se v této souvislosti na sovětského disidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Andreje Sacharova, který morální postup označil za nejracionálnější a nejpragmatičtější.

Současné boje na východní Ukrajině mezi armádou a proruskými separatisty neoznačuje Pelenská za občanskou válku, ale za válku Ukrajinců s postsovětským syndromem. Připomíná, že ruský prezident Vladimir Putin označil rozpad SSSR za největší geopolitickou katastrofu 20. století a pokouší se o obnovu Sovětského svazu v jiné formě. Postsovětský syndrom spatřuje Pelenská i jako příčinu rvaček mezi poslanci, k nimž občas v ukrajinském parlamentu dochází. "Je těžší někoho překonat myšlenkou, než někoho udeřit," vysvětluje.

Vzhledem ke katastrofální situaci na východě země a situace kolem ruského humanitárního konvoje Pelenská zdůraznila, že humanitární pomoc je zapotřebí v každém případě. Souhlasí s českým prezidentem Milošem Zemanem, že nejlepší by bylo, kdyby se pomoc odehrávala pod záštitou Červeného kříže, ale zároveň i za součinnosti Ukrajiny, Ruska a EU. Pelenská přiznává, že v otázce humanitární pomoci Ukrajina trochu zaostala. Teď už na Donbas do Doněcké a Luhanské oblasti míří kamiony z celé Ukrajiny. Kamionů je hodně a jejich počet se zvyšuje, jde ale o reakci na ruskou snahu o humanitární pomoc.

Oksana Pelenská:

Oksana Pelenská v Interview ČT24"Během posledního půl roku se Ukrajinci učí za pochodu – informovat, pracovat velmi mobilně, rychle a aktivně, aby byli trochu v předstihu událostí. Ne vždy se to ukrajinským médiím daří, ale je to o hodně lepší."

Kdo je v informační válce vítězem a kdo poraženým?

Pelenská v Interview ČT24 hovořila také o roli médií v nynější krizi, rusko-ukrajinské informační válce a zdůraznila význam novinářského přístupu a objektivního zpravodajství – především pak ověřování informací z několika zdrojů. Nejlepší pak je mít na místě vlastního zpravodaje, uvedla.

Rusko na začátku informační válku vyhrávalo, říká Pelenská. "Během půl roku se Ukrajinci učí za pochodu – informovat, pracovat velmi mobilně, rychle a aktivně, aby byli trochu v předstihu událostí. Ne vždy se to ukrajinským médiím daří, ale je to o hodně lepší," konstatuje. Připomíná, že na začátku rusky mluvící obyvatelé východu a jihu Ukrajiny prosili Moskvu o podporu, nyní na osvobozených územích říkají, že už separatisty nechtějí, žádají spíše o zásah ukrajinské armády a chtějí žít v míru. "To je ten nejlepší výsledek," konstatuje redaktorka rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa.