Podle Ruska mohla boeing sestřelit ukrajinská armáda!

22.07.2014 08:51

PrvniZpravy: Trasa malajsijského Boeingu, který havaroval na Ukrajině, vedla přes zónu působení ukrajinské armády, prohlásil na dnešním brífinku náčelník hlavní operativní správy generálního štábu ruské armády generálporučík Andrej Kartopolov.

Navíc čítala v den katastrofy skupina protivzdušných sil ukrajinské armády v okolí Doněcku 3 nebo 4 raketové sestavy Buk-M1, jež jsou s to zasáhnout cíle ve výšce do 22 km, zdůraznil Kartopolov, píše na svých stránkách rozhlasová stanice Hlas Ruska.

Velení letectva ruské armády dnes rovněž sdělilo, že v místě, kde se nacházel malajsijský Boeing v okamžiku havárie, zaregistrovaly ruské monitoringové prostředky další objekt, zřejmě vojenské letadlo, vzdálenost kterého od malajsijského činila přibližně 3-5 km.

Kartopolov rovněž prohlásil, že Rusko nepředalo ukrajinským povstalcům žádné zbraně včetně raketových kompletů Buk, z kterých byl, podle jedné verze, sestřelen malajsijský Boeing.

Řekl, že všechna data objektivní kontroly ze dne leteckého neštěstí na Ukrajině předá Rusko mezinárodním expertům. Poskytne jim také kosmické snímky dislokace prostředků ukrajinské PVO na jihovýchodě země, včetně umístění ukrajinských kompletů BUK.

 

(kou, Hlas Ruska, foto: pl)