Šéf Kremlu v té souvislosti už v dubnu upozornil na to, že se mu nelíbí plánované rozmístěním prvků amerického protiraketového štítu ve východní Evropě. Varoval tehdy, že to spustí nové závody ve zbrojení a prohlásil, že Moskva bude reagovat.

Prezident nicméně Rusy v úterý znovu ubezpečil, že jejich bezpečnost a suverenita země přímo vojensky ohroženy nejsou. Moskva by však podle Putina měla reagovat na ekonomické hrozby a umenšit svoji závislost na vnějších faktorech. Zřejmě narážel na sankce, které vůči ruským představitelům a firmám zavedly USA a EU.

Slíbil působit na separatisty

Hlava Ruské federace rovněž přislíbila spolupráci při vyšetřování sestřelení malajsijského boeingu na východní Ukrajině. Putin uvedl, že Rusko čelí naléhání na to, aby působilo na tamní domobranu.

„Budeme dělat vše, co je v našich silách, ale jen ruské kroky nestačí,“ poznamenal a dále vysvětlil, že je třeba, aby Ukrajina přistoupila na nové příměří na východě.

Putin také nepřímo znovu odmítl nařčení, že za katastrofou boeingu stojí, když prohlásil, že „metody uplatňované na Ukrajině vůči Rusku silami z vnějšku neuspějí“.