Právní stanovisko Červeného kříže: Na Ukrajině je válka

22.07.2014 13:52

CT24: Ženeva - Podle právníků Červeného kříže lze události na Ukrajině oficiálně označit za válku. Jedná se o průlomovou definici, neboť postojem Červeného kříže se řídí ve svém rozhodování i OSN. Aktéry ukrajinské krize tak půjde stíhat z válečných zločinů.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) je garantem takzvaných ženevských dohod, které stanoví pravidla pro vedení válek. OSN se řídí jeho názorem při posuzování násilností a ozbrojených konfliktů ve světě. "Pro OSN je klasifikace MVČK určující. V otázkách mezinárodního humanitárního práva je rozhodující Červený kříž," uvedl zdroj z OSN.

Nyní agentura Reuters přinesla informaci, že právní sekce Červeného kříže dění na východě Evropy hodnotí jako válku; zatím se ale neodhodlal k žádnému veřejnému vyjádření, aby se nedotkl Ukrajiny nebo Ruska. Informaci ale rozšířil důvěrně a sdělil ji i účastníkům konfliktu.

"Je to očividně mezinárodní konflikt, takže sestřelení malajsijského letadla je válečným zločinem," řekl agentuře jeden ze západních diplomatů. "Informace byla předána dvoustranně a důvěrně. Veřejně se o tom nediskutuje," uvedla mluvčí MVČK Anastasia Isyuková.

Účastníci bojů mohou být stíháni za válečné zločiny

Označení konfliktu za válku, ať už mezinárodní, nebo občanskou, má právní význam, protože účastníci bojů mohou být stíháni za válečné zločiny. Podezřelé osoby mohou být i v zahraničí zatýkány, protože některé státy uznávají "univerzální soudní příslušnost" válečných zločinů. Bez tohoto kroku by separatisté podléhali jen ukrajinským zákonům.

Mluvčí nizozemské prokuratury v pondělí oznámil, že bylo zahájeno vyšetřování katastrofy malajsijského letadla pro podezření z vraždy a válečného zločinu. Nizozemsko tak má právo stíhat kteroukoli osobu odpovědnou za tento čin.