Příměří je mrtvé: Z Gazy létají rakety, Izrael odpověděl nálety

20.08.2014 08:22

CT24: Tel Aviv  Na Izrael dnes dopadlo několik raket vypálených z Pásma GazyIzraelský premiér Benjamin Netanjahu vzápětí nařídil armádě silovou odpověď, ta pak zahájila nálety na Gazu. V oblasti přitom do té doby platilo příměří prodloužené do dnešních 23:00 SELČ, které vyjednali zástupci obou stran v Káhiře. Netanjahu také nařídil izraelské delegaci, aby se z vyjednávání vrátila. Egyptské ministerstvo zahraničí oznámilo, že rozhovory o dalším prodloužení příměří se odkládají na neurčito. Příměří je mrtvé, potvrdil hlavní palestinský vyjednávač v Káhiře.

Izraelský premiér v reakci na odpálení raket nařídil izraelské armádě, aby podnikla nálety na "teroristické cíle" v Pásmu Gazy. Letectvo provedlo v oblasti 25 úderů; podle Palestinců při nich zahynula žena a pětileté dítě, dalších 20 lidí utrpělo zranění.

K raketovým útokům na Izrael se večer přihlásilo ozbrojené křídlo palestinského hnutí Hamas. Mluvčí Hamasu přitom ještě odpoledne tvrdil, že "nemá povědomí o vypálení nějakých raket z Pásma Gazy." Z vyhrocení situace obvinil naopak Izrael a jeho snahu zhatit káhirská jednání. 

Hamas vypálil na Izrael 40 raket, jedna prý mířila i na Ben Gurionovo letiště u Tel Avivu. Tři rakety dopadly na otevřené prostranství nedaleko města Beeršeba. Jedna z raket vypálených ve večerních hodinách zasáhla i obchodní centrum nedaleko Aškelonu; jsou hlášeny hmotné škody, ale žádné oběti. Raketa vypálená na Tel Aviv byla během nynějšího příměří nejhlubším útokem, který radikálové podnikli. Dopadla ale do otevřeného prostranství a nikoho nezranila. Nejméně dvě rakety zachytil a zneškodnil protiraketový systém Iron Dome, který je aktivován v případě, že střela míří na obydlené území.

V Káhiře mezitím mělo od rána pokračovat za egyptského prostřednictví vyjednávání o dalším klidu zbraní mezi Izraelem a Hamasem. Šéf palestinské delegace Azzám Ahmad ještě dnes tvrdil, že vyjednavači využijí každou minutu čtyřiadvacetihodinového příměří k tomu, aby zabránili obnově bojů. Výsledky jednání měly být známy v noci, po porušení klidu zbraní ale izraelská delegace z Káhiry odcestovala. Palestinská oznámila, že ji bude brzy následovat. Jaký bude další osud vyjednávání, není zatím jasné. Egyptské ministerstvo zahraničí nicméně informovalo, že rozhovory o příměří se odkládají na neurčito. "Je to už jedenácté příměří, které Hamas odmítl nebo porušil. Je jasné, že klid zbraní musí fungovat obousměrně. Palbu musí zastavit jak Izrael, tak Hamas," prohlásil mluvčí izraelské vlády Mark Regev. Příměří je "mrtvé", potvrdil hlavní palestinský vyjednávač v Káhiře.

Palestinci viní izraelskou stranu, že odmítáním podmínek příměří jednání komplikuje. Stejnou mincí ale oplácí židovský stát. Pokud jde o rozhovory o dlouhodobějším klidu zbraní, nabídl Egypt oběma stranám kompromisní řešení, které předpokládá otevření hraničních přechodů do Pásma Gazy a umožnění volného pohybu osob i zboží a také řešení finanční krize v Pásmu.

Debata o dalších palestinských požadavcích, jimiž je otevření letiště a přístavu a také propuštění palestinských vězňů, se má odložit. Stejně se má až později jednat o navrácení ostatků dvou izraelských vojáků padlých za bojů v Pásmu Gazy. Pro trvalé příměří Hamas požaduje zrušení izraelské blokády Gazy, která trvá sedm let.

Palestinci se domnívají, že Netanjahuova vláda nemá zájem o trvalé příměří, ale jenom o dílčí dohody o jednotlivých tématech. Izrael se brání přistoupit na cokoli, co by se dalo vykládat jako diplomatický úspěch Hamasu.

Hamas navíc tvrdí, že Izrael nezlikvidoval zdaleka všechny jeho tunely. Do některých z těch, které mají být funkční, se zavázanýma očima zavedl i reportéry agentury Reuters. Čenové hnutí tvrdí, že výroba raket a příprava tunelů i dalších vojenských aktivit pořád pokračuje.