První kříženec Homo sapiens s neandrtálcem

23.05.2013 08:49

VTM: Vědci jsou přesvědčeni, že prvního hybrida počatého pravěkým mužem Homo sapiens a neandrtálskou ženou, našli v Itálii už v roce 1957.

 

Analýzy dědičné informace pravěkých neandrtálců vynesly na denní světlo svědectví o pravěké mesalianci. V dědičné informaci nám po ní zbyly asi 4% neandrtálské DNA. Vědci proto vyhlížejí nález kostry, která by patřila člověku počatému z takového svazku.

Kříženec z Itálie

Mezinárodní tým vědců pod vedením Silvany Condemiové z university v Marseille si vyzvedl z muzejních depozitářů čelist nalezenou v roce 1957 pod skalním převisem Riparo Mezzena poblíž italské Verony. Už dříve provedli genetici analýzy DNA izolované z této silně polámané a neúplné kosti. Testy tzv. mitochondriální DNA, která se dědí výhradně od matky, prokázaly, že matkou dávného vlastníka čelisti byla neandrtálská žena. Vědci tenkrát automaticky předpokládali, že také otcem byl neandrtálec.

Ve studii publikované v předním vědeckém časopise PLoS ONE ale došel tým Silvany Condemiové k úplně jinému závěru. Čelist vykazuje četné znaky typické pro našeho přímého předka – pravěkého člověka Homo sapiens. Ten byl podle vědců otcem majitele čelisti z Riparo Mezzena. Pokud se objev Silvany Condemiové a jejích kolegů potvrdí, pak máme v rukou prvního hybrida pravěkého člověka Homo sapiens s neandrtálcem. Zdá se, že neandrtálky měly pro naše dávné mužské předky před 30 000 lety určitý sexappeal.

Na území ČR dokládá přítomnost neandrtálců zejména archeologický objev z jeskyně Šipka v severomoravském Štramberku.
Na území ČR dokládá přítomnost neandrtálců zejména archeologický objev z jeskyně Šipka v severomoravském Štramberku.

Dítě z Lagar Velho

Již dříve si nárokovali primát nálezu prvního hybrida člověka s neandrtálcem portugalští paleoantropologové. V údolí Lagar Velho objevili kostru dítěte starou 24 000 let. Kostra vypadá jako směska znaků typických pro lidi Homo sapiens a neandrtálce. Bohužel, lebka, na které by byl hybridní původ nejpatrnější, se nedochovala ve stavu, který by dovoloval její spolehlivou rekonstrukci.

Nálezci kostry dítěte z Lagar Velho se museli vypořádat s jedním velkým problémem. Před 24 000 lety už neandrtálci na Pyrenejském poloostrově nežili. Jak se tedy mohli křížit s lidmi Homo sapiens?

Nálezci dětské kostry předpokládají, že ke křížení došlo mnohem dříve a na území dnešního Portugalska se vytvořila populace hybridů, ve které se po tisíciletí udržovala směsice znaků zděděných po obou dávných prarodičích. Dítě z Lagar Velho bylo potomkem těchto hybridů. Dnes se ale většina odborníků kloní k názoru, že toto pravěké děcko bylo sice pořízek, ale jinak zcela čistokrevný Homo sapiens. Nezbývá, než si počkat, jak dopadne soud odborníků nad čelistí z Riparo Mezzena.

JAROSLAV PETR