Putinův vzkaz NATO: Začínáme zbrojit

22.07.2014 14:36

CT24: Moskva - Rusko musí posílit svou vojenskou moc v reakci na aktivizaci NATO ve východní Evropě. Na zasedání Bezpečnostní rady to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Alianční armády ve východní Evropě se podle něj "demonstrativně posilují" a Rusko musí příslušně reagovat. Neponechá bez povšimnutí rozmístění prvků americké protiraketové obrany a růst zásob vysoce přesných strategických zbraní.

Putin svůj projev ke špičkám ruských bezpečnostních složek pronesl těsně před zasedáním ministrů zahraničí Evropské unie, kteří mají v Bruselu jednat o posílení protiruských sankcí za přístup Moskvy k ukrajinské vnitropolitické krizi.

"Co se ve skutečnosti děje? Skupina vojsk NATO na území východoevropských států se demonstrativně posiluje, a to i v oblasti Černého a Baltského moře," prohlásil ruský prezident s tím, že jeho země "adekvátně" odpoví na přibližování vojenské infrastruktury Aliance k ruským hranicím. "Protiraketová obrana je útočný systém rozmístěný na periferii," řekl šéf Kremlu.

Putinovo vyjádření přišlo ve stejný okamžik, kdy jeho polský protějšek Bronislav Komorowski na konferenci ve Varšavě vyzval k posílení kolektivní obrany na východních hranicích NATO. "NATO se musí vrátit k principu účinného garantování kolektivní bezpečnosti svých členů. Je nutné posílit východní hranici Aliance," prohlásil v přítomnosti svých kolegů z dalších osmi států střední a východní Evropy (vč. prezidenta Miloše Zemana).

Putin: Nedopustíme, aby nás rozvrátily barevné revoluce

Ruský prezident ve svém projevu odsoudil ofenzivu ukrajinské armády, která v minulých dnech zatlačila povstalce z řady důležitých ukrajinských měst. "Tankový útok na Doněck, provedený v době předání černých skříněk z malajsijského letadla, je nepřípustný," citovala Putina ruská agentura ITAR-TASS. Ke klidu zbraní je podle ruského prezidenta nutno vyzývat nejen povstalce, ale i ukrajinské úřady v Kyjevě (o situaci na východě Ukrajiny čtěte více zde).

Putin je přesvědčen, že Rusové nikdy nedopustí, aby vnitropolitickou situaci v jejich zemi rozvrátily "barevné revoluce", jak v Rusku označují prodemokratická hnutí v Gruzii, Kyrgyzstánu nebo na Ukrajině. Pokusy destabilizovat situaci v Rusku ale budou podle ruského prezidenta nepochybně pokračovat.