Rada OSN odhlasovala vyšetřování možných zločinů v Gaze

24.07.2014 08:20

CT24: Ženeva - Izrael se v bojích v palestinském Pásmu Gazy možná dopustil válečných zločinů demolicí domů a zabíjením dětí. Při zahájení mimořádného jednání Rady OSN pro lidská práva to v Ženevě řekla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navanethem Pillayová. Rada pak na závěr jednání odhlasovala rezoluci o zahájení mezinárodního vyšetřování možného porušování lidských práv během ofenzivy v Gaze.

Je velmi pravděpodobné, že Izrael v Pásmu Gazy porušil lidská práva do takové míry, že šlo o válečné zločiny, uvedla komisařka s tím, že se v konfliktu nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky a že před útoky na civilní cíle nejsou respektována varovná opatření. Konflikt si za dva týdny vyžádal přes 700 obětí, z nichž přes 670 byli Palestinci. Izrael s vyjádřením komisařky zásadně nesouhlasí. Palestinský ministr zahraničí prohlásil, že se Izrael dopouští zločinů proti lidskosti, Pillayová zároveň odsoudila palestinské raketové útoky na Izrael. 

Pro rezoluci, o které se hlasovalo na závěr mimořádného jednání Rady, se vyslovilo 29 států, 17 zemí se zdrželo a proti byly jen Spojené státy. V textu se také žádá, aby Švýcarsko rychle svolalo konferenci států hlásících se ke čtvrté ženevské konvenci o ochraně civilistů za válečného konfliktu. Cílem je vynutit si uplatnění tohoto stěžejního zákona o lidských právech na palestinských územích včetně východního Jeruzaléma.

Slovní přestřelky podle tradice

Izraelský zástupce v radě Eviatar Manor označil slova Pillayové za bezmyšlenkovitou reakci, protože povinnost na sebeobranu, kterou Izrael v Gaze uplatňuje, je součástí mezinárodního práva. Podle něj se válečných zločinů dopustilo palestinské hnutí Hamas. "Střílejí rakety na civilisty, hloubí tunely, aby mohli útočit na vesnice, schovávají munici do škol. Odpovědnost za oběti v Gaze padá na Hamas a (předseda palestinské samosprávy Mahmúd) Abbás by měl rozpustit vládu a ukázat, že mu jde o mír," řekl Manor. Abbásovo hnutí Fatah nedávno sestavilo s Hamasem společnou vládu, která má vést palestinská území do příštích voleb. Hamas je ale v mnoha zemích považován za teroristickou organizaci a Izrael Abbáse obvinil ze spolčování s teroristy. 

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí na zasedání rady prohlásil, že se Izrael dopouští zločinů proti lidskosti. "Ničí obytné čtvrti, porušuje ženevské konvence. Okupační síla se už 16 dní zaměřuje na děti, ženy, staré lidi a svými útoky jim upírá právo na život. Zahájila také pozemní operaci, což povede k vraždám civilistů," řekl ministr. Podle něj už za ofenzívy bylo zničeno na 2 500 domů a také značná část infrastruktury. Málikí vyzval svět, aby skoncoval s beztrestností Izraele.

"Je to bohužel stejná situace, která tu za pět a půl roku nastala už potřetí. Opět se obě strany pomocí orgánů OSN snaží obvinit druhou stranu z válečných zločinů," připomněl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. "V roce 2009 izraelská pozemní ofenziva stála život 1 400 Palestinců, z nich podle OSN asi polovina byli civilisté. Pokud by to bylo podobné, dopad na veřejné mínění a tlak na Izrael poroste," dodal Szántó.

Rada OSN pro lidská práva se sešla na popud Palestinců a arabských států přes odpor Izraele. Se svoláním mimořádné schůze rady předem nesouhlasily evropské země ani USA. Izrael si dlouhodobě stěžuje na jednostranná posuzování situace ve svém regionu v tomto orgánu OSN.

Válečné zločiny

Obecně jsou vykládány jako porušení válečného nebo humanitárního práva, závažnost porušení přitom bývá vnímána odlišně u mezinárodních konfliktů a občanských válek. Přesně je termín "válečný zločin" popsán v osmém článku statutu Mezinárodního trestního soudu. Ten ovšem dále odkazuje především na Ženevské úmluvy z 12. srpna 1949 (vycházející z Ženevské úmluvy z roku 1929), které mají chránit raněné a nemocné vojáky, válečné zajatce a civilisty. Fakticky tak zapovídá střílet jinam než na zdravé vojáky.

Zákaz rozlišování například z důvodů národnostních či náboženských platí také u civilního obyvatelstva, nařizuje pro ně také zřídit bezpečné "nemocniční a bezpečnostní oblasti a místa". Důrazně pak Ženevské úmluvy zakazují útoky na civilní nemocnice.