Řecká vláda je sjednocená, dohodla se na všech úsporných opatřeních

09.02.2012 15:51

ČT24: Atény - Zástupci řeckých politických stran se dohodli na úsporných opatřeních, která výměnou za nový záchranný úvěr požaduje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). Ohledně splnění všech požadavků se v posledních dnech vedly debaty, jejímž hlavním problémem bylo krácení penzí. Večer se scházejí ministři zemí eurozóny, aby rozhodli, jestli je vyjednaná dohoda v Řecku v souladu s jejich požadavky. Řecké odbory na zítřek vyhlásily 48hodinovou stávku.
Brusel chtěl výměnou za záchranných 130 miliard eur nové reformy a další škrty. Bez peněz Řecku hrozí neřízený bankrot. Řecký ministr financí Evangelos Venizelos odletěl dnes ráno do Bruselu.
Návrh dohody vláda dojednala s "trojkou" inspektorů Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF. Jeden ze stranických činitelů agentuře Reuters ve středu večer řekl, že projednávaný návrh zahrnuje rozpočtová opatření, která mají do roku 2015 ušetřit 13 miliard eur, z toho tři miliardy eur v tomto roce. Dalšími navrhovanými kroky je snížení minimální mzdy o zhruba 20 až 22 procent a zkrácení nejvyšších důchodů nad 1 200 eury (téměř 30 tisíc korun) až o 20 procent.
Řecko od května 2010 čerpalo mezinárodní finanční pomoc v sumě 110 miliard eur. Tato částka ale nestačila a loni v říjnu se eurozóna dohodla, že poskytne spolu s MMF Aténám druhý úvěrový program. Nové peníze potřebuje Řecko už příští měsíc, protože 20. března má splatit dluhopisy v hodnotě 14,5 miliardy eur.
"Vážím si bitvy, kterou vedli lídři stran a předseda vlády. Ale protože země prochází velkou zkouškou, nemůžu během jedné hodiny reagovat na něco, co rozhodne o budoucnosti země na příštích 40 nebo 50 let," říká George Karatzaferis, předseda pravicové strany Laos.
Slovenský ministr financí Ivan Mikloš k situaci v Řecku
Řecko se musí smířit se škrtáním mezd v soukromém a státním sektoru, aby zabránilo chaotickém bankrotu, řekl dnes slovenský ministr financí Ivan Mikloš. Zároveň podle něho musí Atény konečně dodržet své závazky, když sliby, které dalo mezinárodním věřitelům nestačí k tomu, aby získalo potřebné peníze. Ministr se kloní i k tomu, aby se na záchranném balíku více podílely soukromé banky, než aby se do něho zapojila Evropská centrální banka (ECB).
Řekové se rozhodli opět stávkovat
Řecké odbory vyhlásily na pátek a sobotu generální stávku na protest proti dalším úsporným opatřením, která vyžaduje EU a MMF výměnou za pomoc. Stávku pořádají odbory zaměstnanců ve veřejném i soukromém sektoru. Podle odborářských zdrojů se před řeckým parlamentem po oba dny stávky budou konat demonstrace.
Jak šel v Řecku čas
2009
20. října - Den po získání důvěry parlamentu oznámila nová vláda Jorgose Papandrea, že schodek státního rozpočtu Řecka za rok 2009 dosáhne více než dvojnásobku původně očekávaného deficitu.   
2010
23. dubna - Řecko oficiálně požádalo Mezinárodní měnový fond a instituce EU o aktivaci finanční pomoci dohodnuté koncem března.
2. května - Řecku byla schválena tříletá pomoc ve výši 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Podmínkou jejího poskytnutí byl tříletý plán rozpočtových škrtů a strukturálních reforem.
6. května - Řecký parlament schválil první z řady balíků razantních úsporných opatření.
2011
12. března - Mimořádný summit eurozóny schválil snížení úroků z úvěrů Řecku a slíbil zemi více času na splacení úvěru, sedm let namísto původního 3,5 roku.
17. června - ministrem financí se stal Evangelos Venizelos.
22. července - Ministři eurozóny schválili nový záchranný program pro Řecko v objemu 109 miliard eur.
27. října - Summit zemí eurozóny skončil dohodou, podle níž banky odepíší přibližně 50 procent řeckých dluhů. Eurozóna zároveň navrhla, že soukromému sektoru nabídne úvěrová zvýhodnění v objemu kolem 30 miliard eur. Celková velikost úvěru tak dosáhne asi 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč).
31. října - Premiér Papandreu oznámil, že kvůli další finanční pomoci od eurozóny vypíše referendum, první od roku 1974.
9. listopadu - Premiér Papandreu oznámil demisi své vlády.
11. listopadu - Nová vláda pod vedením ekonoma Lukase Papadimose složila přísahu.
7. prosince - Řecký parlament drtivou většinou hlasů schválil úsporný rozpočet pro příští rok, který předpokládá pokračování v rázných úsporných opatřeních.
2012
29. ledna - Ústav pro mezinárodní finance (IIF), který vyjednává zasoukromé věřitele Řecka, oznámil, že je blízko dohodě s Řeckem o podmínkách snížení řeckého dluhu
9. února - Zástupci řeckých politických stran se dohodli na úsporných opatřeních, která výměnou za nový záchranný úvěr požaduje EU a MMF.