Rus, který se postavil Kalouskovi u Jílkové: Ukrajinci budou otroci, ti hajzlové vše rozkradou. A pokud jde o Majdan...

25.03.2014 12:45

ParlamentniListy: Ruský podnikatel Alexandr Barabanov už několikrát veřejně vystoupil s přímým svědectvím toho, co se odehrávalo v Kyjevě na Majdanu. Objevil se jak v Událostech, komentátích České televize, tak naposledy v diskusním pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou, kde se střetl mimo jiné s exministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Barabanov jednoznačně tvrdí, že se na Ukrajině dostali k moci fašisté a obdivovatelé Stěpana Bandery. Nyní jsou prý různými skupinami, hlavně z Německa, rozkrádány zbytky ukrajinských státních strategických podniků. Barabanov soudí, že protiruské sankce budou mít jediný výsledek: posílení Ruska a upevnění jeho pozice.

Veřejně jste mluvil o tom, že máte v centru Kyjeva byt, kde žije vaše rodina a tamní situaci proto znáte. Jak to teď v Kyjevě vypadá?

Včera jsem mluvil s babičkou a s dalšími lidmi z Kyjeva. Situace je taková, že zhruba před týdnem takzvaná nová vláda začala stahovat veškeré ozbrojené skupiny na organizovaná cvičení na základny, aby je vycvičili a vytvořili z nich legální policii. Všechny ty ozbrojené skupiny, co pobíhaly centrem města, dostanou oblečení, munici. A podle toho, kdo se na Majdanu víc angažoval, kdo víc házel zápalné lahve a víc střílel do policistů, tím vyšší hodnost teď dostane. Takže si umíte představit, co za lidi teď bude tvořit policii.

Tím, že se tyto skupiny z centra stáhly, je v tuto chvíli v centru klid. Na druhou stranu je ale obrovské množství menších skupinek, které k Majdanu nikdy nepatřily, jde o bandity a propuštěné vězně a tuto špínu ani k sobě nechtějí, protože i pro ně je to špína. Tak tihle teď pobíhají po okrajích města a rabují všechno, co se dá. Jde o sídliště na okraji města, v centru je teď poměrně klid. Neumím si ale představit, co se bude dít, až se vrátí z výcviku ti „bojovníci“ z Majdanu a už budou oblečeni do policejních uniforem. Budou mít obrovskou moc a bude to mnohem horší, než to bylo doteď.

V neděli vystoupil v ČT český eurokomisař Štefan Füle, který naprosto odmítal připustit výrazný podíl radikálních a fašistických sil v Kyjevě. Podle něho jde pouze o marginální a neorganizovanou skupinu. Současná vláda je podle něho naprosto legitimní, protože ji schválil svobodně zvolený parlament…

Zřejmě ten člověk neumí používat internet. Stačí se podívat na oficiální stránky těch lidí, kteří jsou teď ve vládě, a na jejich oficiálních stánkách je jasně napsáno, co všechno propagují. Je to naprosto očividné. Spíš si ale myslím, že ty přesné informace má a dělá, že nechápe.

Co v tom případě EU spoluprací s těmito lidmi a vládou v Kyjevě sleduje?

Ty zájmy se dají rozdělit mezi několik skupin. Jedna skupina chce skoupit a ovládnout veškeré zbytky průmyslu včetně energetiky. Janukovyčova vláda byla hodně zkorumpovaná a nikdy jsem nebyl zastáncem Viktora Janukovyče. Ale když se rozhoduje mezi ním a fašisty, co vládnou teď, tak radši ať vládne Janukovyč. Podle naprosto stejného principu jsme rozhodovali i v minulých volbách. Tam se nikdy nehlasovalo pro někoho, ale vždycky to bylo proti někomu, vybíralo se menší zlo. Ani ta zkorumpovaná vláda si nedovolila sáhnout na strategické státní podniky. Teď je to ze dne na den všechno privatizováno a různé skupiny, hlavně německé, to všechno kupují. Tyto skupiny médiím hodí nějakou kost, třeba v podobě sankcí, aby se média zabývala tímhle a nešťourala do ostatních věcí.

Čím větší blbosti jsou médiím házeny jako kost, tak tím zásadnější věci se dějí tam. Ale odpoutá se od toho pozornost. Další skupina, která chce zabránit tomu, aby se dál nešířil precedens s Krymem, kdy by se chtěly oddělit část Španělska, Benátky nebo Skotsko. To je další důvod. Hlavně jde ale o to využít příležitost skoupit velké ukrajinské podniky. Na Ukrajině se rabuje jak v malém, třeba na těch sídlištích, tak se rabuje i ve velkém, kdy se kupují velké energetické a další podniky. Buď se kupují za hubičku, nebo si je berou zdarma, protože dávali na revoluci úvěry a ti revolucionáři samozřejmě nemají z čeho je zaplatit a tak za ty úvěry platí státním majetkem.

Kde se dá najít počátek toho, co se za poslední měsíce na Ukrajině stalo? Čím to začalo?

To je třeba se podívat až po době po rozpadu Sovětského svazu, kdy Ukrajinu chtěly ovládnout okolní státy i Rusko, ale tedy především ostatní státy, aby bylo Rusko obklíčené. Devadesátá léta, to byly strašně hladové roky a tenkrát, když rodiče od nevidím do nevidím makali, vůbec neřešili, co dělají jejich děti a neměli ani moc peněz, aby se o děti pořádně starali. Vydělávali pouze na chleba. V té době neměl stát peníze ani na nové školní učebnice a tak Američané a různé evropské fondy začali tvrdit, že pomohou a jen tak zdarma dají peníze na učebnice a vyrobí je na své vlastní náklady. Pochopitelně ty učebnice napsali podle sebe a ukrajinské děti tak vyrůstaly na základě učebnic, které psali Američané, kde bylo všechno otočené na hlavu, ale jiné učebnice prostě nebyly.

Dál vznikaly takzvané ozdravné tábory, které fungovaly nonstop v létě i v zimě. Tam mohly děti jet a rodiče z toho měli obrovskou radost, protože se o ně v tu dobu nemuseli starat a měli čas vydělávat peníze. Vůbec nikdo ale neřešil, co děti v těch táborech dělají. Promítaly se jim filmy, třeba o hrdinných banderovcích, pořádaly se tam hry s nacionalistickým podtextem a podobně. Takhle se ovlivňovaly už děti. Teď z těch dětí jsou lidé kolem dvaceti let věku a dostali jsme se do stavu, který vidíme.

Teď jsem byl ale strašně v šoku z toho, když mi lidé, které jsem považoval za kamarády a s nimiž jsem studoval, vyčetli, že šířím nějaké putinovské lži a co prý mám proti Banderovi, co prý udělal špatného. Když jsem jim poslal dokumenty a obrázky z historických archivů, tak mi řekli, že je to fotomontáž, kterou šíří Putin. Nebyl jsem vůbec schopný na to odpovídat, myslel jsem, že ty lidi znám, dřív mluvili rusky, slavili devátý květen… Říkal jsem si, nakolik musí mít vymytý mozek, když mi odpověděli, že Bandera je hrdina a ty fotky z archivů jsou fotomontáže od Putina. Ti lidé jsou ztraceni, to nejsou myslící lidé, ale stádo.

Po tom všem, co jste popisoval, dá se říct, kam to může dospět? Jak se to vyřeší? Pomohou nové parlamentní volby?

Myslím si, že ti normální a přemýšliví lidé, kteří v sobě zachovali nějaké hodnoty, tak pokud mohou, utíkají pryč. Buď na Krym, nebo dál do Ruska či Běloruska, kde lidé žijí podle normálních hodnot. Na západní Ukrajině a bohužel i v Kyjevě nejspíš vznikne nějaká uzavřená skupina nacionalistů a je otázka, zda s nimi bude někdo komunikovat, obchodovat. Po podpisu asociační smlouvy se z toho stane kolonie. Stát bude na několik generací dopředu kolonií a lidé budou otroky ve vlastní zemi. Bohužel ti idioti to nechápou.

Nedá se říct, že část z těch lidí jsou oběti? Že bojovali za něco, co se jim slibovalo a nemělo to reálný základ?

Část lidí jsou možná oběti, nebo na tom byli tak špatně, že byli ochotni přijmout jakoukoli myšlenku v naději, že bude konečně líp. Jsou ochotni podepsat smlouvu i s ďáblem a souhlasit se vším, co se jim řekne. Jen kvůli slibům a naději, že bude líp. Pak ale nechápu, proč rovnou nejdou tam, kde je jasné, že bude líp. Proč tedy nespolupracují s Ruskem. Ukrajina je pro Rusko strategický partner a chce, aby v té zemi byl klid.

Jako když bydlíte v paneláku, máte dobré sousedy, jste s nimi v kontaktu, pomáháte si a můžete se na ně obrátit a spoléhat na ně. Pak zjistíte, že soused byt prodal nějakým nepřizpůsobivým občanům a ztratíte komfortní pocit, že už to nejsou ti sousedé, co bývali. Nemůžete se na ně spolehnout, dělají nepořádek, ruší vás po nocích a podobně. Také vždycky budete chtít normálního souseda a ne bordel. Stejně tak Rusko chce normálního souseda. Je to v jeho zájmu. Rusko by Ukrajinu klidně dál dotovalo a dávalo jí úvěry, o kterých ví, že nebudou nikdy splaceny. Jen kvůli tomu, aby mělo vedle sebe dobrého souseda. Takhle ale Ukrajinu ty vládnoucí skupiny vyrabují, až nebude co rabovat, tak se budou hádat mezi sebou. Až nebude co rabovat, budou chtít jít pryč do Evropy a lavina se může šířit. To je zásadní problém.

Nakonec to bude tak, že aby ta špína nelezla sem, i český stát bude muset na Ukrajinu posílat peníze, aby tam bylo za co žít a aby ti lidi nelezli sem. Jenže Česká republika na to nebude mít peníze, bude si muset půjčit od amerických bank, Česko za to bude platit úroky a ve finále na tom vydělají americké banky. Bude tím uměle zvýšena poptávka po dolaru, který jde čím dál víc dolů a ztrácí důvěru. Tím se zase na chvíli udrží dolar, platit to bude Evropa a ti hajzlové na Ukrajině to budou rozkrádat dál.

Pokud jde o Krym, nebyla to skutečně okupace, obsazení? Jak to vysvětlujete?

Můžete se na to dívat ze dvou hledisek: lidského a právního. Když to vezmeme okem běžných občanů, tak nikdo neskákal pod tanky, nikdo neházel dlažební kostky po vojácích, nikdo tam nestál s plakátem „Ivane, běž domů“. Nic takového se nedělo, vojáci byli vítáni, lidé jim mávali, fotili se s nimi, dávali jim květiny… Když není žádné násilí a odpor, nemůže to být okupace. Z hlediska právního, byla pronajata vojenská základna, kde mohlo najednou pobývat až 25 tisíc vojáků. Ty záběry, jak přicházejí vojáci, byly právě tím, že došlo k navýšení armády do počtu 25 tisíc, který byl ve smlouvě. Pro běžného občana ale je, že vojáci byli vítáni. Nelze to prostě srovnávat s rokem 1968 v Československu, kdy se lidé stavěli na odpor, odmítali to, všudy byly nápisy „Běžte domů“, lidé po vojácích házeli kostky a podobně. V Krymu to bylo přesně obráceně, lidé jim házeli květiny, všichni se usmívali, holky je líbali a všichni měli klid, že tam ti vojáci jsou.

Názory na pozici Ruska v otázce Krymu jsou nejen tady různé. Mě by zajímal váš pohled na to, jaká by měla být do budoucna role Ruské federace na dění ve světě. Jaká je vaše představa?

Svět už nikdy nebude unipolární. Jsou tu velcí hráči jako Čína, Indie a Rusko a ti budou čím dál víc mluvit nahlas. Buď se pak Spojené státy smíří s tím, že existují nejméně další tři velcí hráči, nebo budou Američané převálcováni. Rusko je už dávno odhodláno k nacionalizaci měny. Tedy té samé, co bylo za Sovětského svazu, kdy každý rubl měl hodnotu ve zlatě. Teď je to jinak, teď stačí nakoupit americké dolary a ve stejné hodnotě vytisknout rubly.

Pokud Rusko navýší svoji zlatou rezervu natolik, aby opravdu dokázalo nacionalizovat měnu, tak začnou všichni kupovat rubl, protože to bude jediná měna, která má protihodnotu ve zlatě. V tom případě bude dolar hodně ohrožený. Už teď se mezi Ruskem a Čínou obchoduje v rublech. Amerika se podle mě hodně bojí.

Veškeré ty sankce, které se teď přijímají, se nakonec stejně otočí proti tomu, kdo je přijal. Rusko vyjde ze sankcí posíleno. Když přišly sankce, všichni se v Rusku sjednotili a začali aktivně konat. Takže sankce naopak povzbudily ruské úředníky, kteří začali rychle konat. Rusko bude díky těmto sankcím ještě rychleji nezávislé na ostatním světě a vyjde z toho posíleno. Ve chvíli, kdy došlo k zablokování bankovních karet, začal se řešit vnitrostátní systém plateb. Navíc běžní obyvatelé mají stále větší aroganci vůči nátlaku. Lidé si říkají: Nechceme nic cizího, ale nechte i nás na pokoji. Lidé v Rusku to nějak přežijí, ale zároveň na to nezapomenou.

Dám takový příklad. Představte si rozmazleného, politicky korektního, celým tělem tolerantního evropského úředníka a na druhé straně tvrdého chlapa, který pamatuje druhou světovou válku a který přijde domů a má tam manželku a ne nějakého registrovaného partnera. Manželka mu uvaří boršč z normálních potravin a ne z různých geneticky modifikovaných chemických sraček. A když ten rozmazlený úředník něco kecá o sankcích tomu tvrdému chlapovi z Ruska, tak ten se mu může jen smát.

Takže Rusové skutečně podle vás brali sankce spíše s humorem a vítali je?

Lidé v Rusku toho hodně zažili. Pořád žije hodně těch, kteří pamatují druhou světovou válku, a během devadesátých let jsme tam zažili to, co si lidé tady v Evropě neumí představit. Takže ty sankce jsou pro nás k smíchu, to nikdo nebere vážně. A jak to začalo nějakým seznamem jedenácti lidí, tak ruské lidi to ještě urazilo tím, že sankce byly tak malé, protože lidi se ptali, jak je možné, že Západ nebere Rusko vážně a dělá takové srandovní sankce. Lidé se ptali, co si vůbec ti hajzlové z Evropy o nás myslí. Lidé se skutečně naopak cítili uraženě a chtěli větší sankce, protože ty malé vůbec podle nich neodpovídaly úrovni země. Jisté je, že čím větší sankce, tím více se Rusko sjednotí a posílí.

Ještě jednu věc k médiím. Před asi měsícem nebo více psala Svobodná Evropa, že ruská armáda je rozkradená, všechno je zničené, nic nefunguje, nelétá. Tvrdili, že je armáda totálně demoralizovaná, nikdo do armády nechce jít a takové kecy. A co píšou teď? Že ruská armáda dojde až do Portugalska, že převálcuje všechny v Evropě. Tak jsem rád, že konečně začali o ruské armádě mluvit pravdu. Před měsícem nic nejezdilo a všechno bylo rozkradené a najednou za měsíc už má ruská armáda sílu na to, aby došla až do Portugalska? To svědčí o úrovni médií víc než cokoli jiného. Jsem rád, že napsali, že ruská armáda může dojít do Portugalska, pokud by to samozřejmě chtěla udělat. Naopak se podívejte, kolik zemí se chce přidat k Ruské federaci. Třeba Mongolsko nebo Arménie. Podstatné ale je, že nebýt Majdanu, nic z toho by se nedělo.¨

autor: Radim Panenka