Singer (ČNB): Politici plýtvají časem, jiné řešení než odchod Řecka z eurozóny není. Také MMF údajně ztrácí důvěru

09.01.2012 08:50

Patria: Zadlužení Řecka nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny, řešením řeckých problémů ztrácejí politici příliš mnoho času, řekl dnešním Hospodářským novinám guvernér České národní banky Miroslav Singer. Jedinou další variantou je "dát Řecku masivní peníze z evropských strukturálních fondů", a k tomu se Evropa zatím nemá, dodal.

"Evropa dva roky řeší Řecko, tedy dvě procenta své ekonomiky. Jak by vypadalo Česko, kdybychom poslední dva roky neustále řešili zadlužení měst velikosti například Kladna či Domažlic," řekl deníku Singer. „Řecký případ přitom nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny a následnou devalvací domácí měny,“ uvedl. Jedinou další variantou je podle guvernéra ČNB „dát Řecku masivní peníze z evropských strukturálních fondů.“

V následujících týdnech se bude rozhodovat o půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), která má posílit záchranné fondy pro ohrožené země eurozóny. ČNB český podíl na půjčce ve výši zhruba 90 miliard korun považuje za nepřiměřený a účast zemí EU neplatících eurem Singer vidí jako zástěrku. "My tam jsme od toho, abychom ukázali, že to není akce 'eurozóny sobě'," řekl deníku.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ztrácí důvěru ve schopnost Řecka ozdravit veřejné finance a vypořádat se s vysokým zadlužením. Uvedl to německý časopis Der Spiegel s odvoláním na interní zprávu fondu. MMF se podle časopisu domnívá, že Řecko bude muset přijmout nová opatření, aby se vyhnulo bankrotu a splnilo cíle dohodnuté s mezinárodními věřiteli. Dalšími možnostmi jsou prý podle fondu odpuštění větší části dluhů soukromými investory či zvýšení pomoci od členských zemí eurozóny.

Singer dále v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že česká ekonomika letos příliš neporoste, ale krize podobné té v roce 2008 prý nehrozí. "Nepřichází krize jako v roce 2008. Podnikatelé neočekávají propad výroby, většina z nich, tedy mimo stavebnictví, mluví zatím o tom, že minimálně v prvním pololetí očekávají růst výroby o pár procent. Půjde ale o rok nízkého nebo mírně záporného růstu ekonomiky," řekl Singer.

K půjčce zemí Evropské unie MMF guvernér řekl, že je "úplně absurdní". "Evropa světu oznámí, kolik půjčila fondu a pak vyrazí do světa půjčit si eura - tedy svou vlastní měnu, nad kterou má kontrolu," uvedl. Přitom Evropská centrální banka nedávno pustila do ekonomiky dvojnásobek toho, co by dostal od všech evropských zemí MMF, dodal.

Kvalita půjčky je daná kvalitou toho, do čeho instituce investuje, řekl dále Singer. "Pokud by fond opravdu poskytl eurozóně půjčku v uvažovaných řádech, jde o velké peníze pro jedno provázané teritorium. V poměru k vlastnímu kapitálu něco takového fond ještě nezažil. Navíc v Evropě se mu příliš nedaří. Půjčil dvakrát Řecku, jednou Portugalsku a jednou Irsku a ukazuje se, že jeho program pomoci dobře funguje jen v Irsku," připomněl Singer.

(Zdroj: HN, ČTK, Der Spiegel)