Singer: Řecký případ nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny

09.01.2012 08:07

IHned: "Pokud tu není vůle dát Řecku masivní peníze z evropských strukturálních fondů, nevidím jiné řešení než jeho odchod z eurozóny a masivní devalvaci nové řecké měny," domnívá se guvernér České národní banky Miroslav Singer a dodává, že politici se alespoň budou moci věnovat důležitějším věcem.
Česko je silně závislé na vývoji eurozóny. Její dosavadní boj s dluhovou krizí však guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer nepovažuje za efektivní. Řešením řeckého zadlužení podle něj ztrácejí politici příliš mnoho času, říká v exkluzivním rozhovoru pro HN.

"Evropa dva roky řeší Řecko, tedy dvě procenta své ekonomiky. Jak by vypadalo Česko, kdybychom poslední dva roky neustále řešili zadlužení města velikosti například Kladna?“ klade si řečnickou otázku se v rozhovoru Singer.

A připojuje řešení: „Řecký případ přitom nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny a následnou devalvací domácí měny,“ soudí Singer. Jedinou další variantou je „dát Řecku masivní peníze z evropských strukturálních fondů“, a k tomu se Evropa zatím nemá.
Krize do Česka nepřichází

Hospodářská krize srovnatelná s rokem 2008 nepřichází, tvrdí guvernér. Minimálně v prvním pololetí by měla produkce českého výrobního sektoru s výjimkou stavebnictví růst.

Optimistický výhled podporují nejčerstvější čísla z konce loňského roku. Průmysl vzrostl v listopadu o 5,4 procenta, oproti prognóze sedmkrát rychleji, i když to je zčásti dáno dokončením jednorázových projektů.

Ve stejném období dosáhl zahraniční obchod nejlepšího výsledku v historii samostatného Česka. Vývoz vzrostl téměř o deset procent, a protože import roste dlouhodobě pomaleji, skončila obchodní bilance v rekordním přebytku.
"Půjde o rok nízkého nebo mírně záporného růstu ekonomiky," dodává Singer k výhledu na letošní rok.

Úspěšnost MMF? Pomoc zabrala jen v Irsku

V následujících týdnech se musí rozhodnout o půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), která má posílit záchranné fondy pro ohrožené země eurozóny. ČNB český podíl na půjčce ve výši 90 miliard korun považuje Singer za nepřiměřený a účast zemí EU neplatících eurem vidí jako zástěrku: „My tam jsme od toho, abychom ukázali, že to není akce „Eurozóna sobě“. MMF by sám o sobě potřeboval dokončit už dohodnuté zvyšování kapitálu a od tohoto problému půjčka odvádí pozornost.“

Jedním z důvodů Singerova rezervovaného přístupu je kritické hodnocení úspěšnosti půjček MMF v Evropě. „Půjčil dvakrát Řecku, jednou Portugalsku a jednou Irsku a ukazuje se, že jeho program pomoci dobře funguje jen v Irsku.“

V tom strážci české měny dávají za pravdu přímo experti z MMF. Německý časopis Der Spiegel o víkendu s odvoláním na interní dokument MMF napsal, že fond ztrácí důvěru ve schopnost Řecka ozdravit své veřejné finance.
Kapitalizace bank nutná

Protože rozpočtová zodpovědnost je problémem i v dalších zemích periferie eurozóny, tlačí jádro měnového bloku na vypracování pravidel vynucujících rozpočtovou disciplínu. Na dnešní schůzce o nich budou jednat německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Rýsuje se nový formát schůzek, k tradičnímu německo-francouzskému tandemu se připojí i Itálie. Návštěva premiéra Maria Montiho v Berlíně proběhne také tento týden.

Eurozóně Singer doporučuje vyhnout se silným prohlášením typu „už nikdy nebudeme dokapitalizovávat banky“. Při řešení problému zadlužených států takové kroky podle něj stejně nakonec budou nutné, a to i v případě poměrně velkých bank.