spis Gorila

18.01.2012 14:55

Lidovky: Penta vyhrožuje webům. Chce stáhnout spis Gorila

BRATISLAVA - Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák požaduje od internetových portálů, aby dále nezveřejňovaly údajný spis tajné služby (SIS) o politické korupci na Slovensku v letech 2005 a 2006, do které prý byla zapletena Penta.
Advokátní kancelář zastupující Haščáka i spolupracovníka Penty Zoltána Vargu provozovatelům webů pohrozila žalobou a tvrdila, že publikací materiálu byl porušen zákon. Některé weby už dokumenty ze svých stránek odstranily.

O podezření z největší korupce v novodobé historii země se policie zajímala už v minulosti, vyšetřování ale prokuratura zastavila. Aféra znovu nabrala na obrátkách poté, co se informace s údajnými přepisy odposlechů objevily koncem loňska na internetu. V materiálech poukazujících na vliv Penty na privatizaci a na úplatky politiků a vysokých úředníků se zmiňuje zejména Haščák, ale také Varga, jakož i tehdejší ministr hospodářství nebo členka vedení Fondu národního majetku.

"Tímto Vás vyzýváme, abyste bez zbytečného odkladu odstranili, zajistili odstranění a/nebo zamezil přístupu k předmětnému obsahu z Vašich webových stránek," píše se ve výzvě advokátní kanceláře Škubla & Partneri, kterou otiskl český portál anet24.com.
Zveřejněné informace údajně zasahují do práv Haščáka a Vargy a obsahují chráněné osobní údaje. "Pokud předmětné kontroverzní ´dokumenty´ skutečně pocházejí ze zdrojů Slovenské informační služby, jak se v nich tvrdí, pak se na ně vztahuje zákonná povinnost mlčenlivosti a představují utajované skutečnosti," dodala advokátní kancelář.

Penta pravdivost obsahu spisu už dříve popřela, z vyjádření slovenského ministra vnitra Daniela Lipšice nebo bývalých policistů ale vyplývá, že minimálně část dokumentu je autentická.

Při vyšetřování případu má pomoci i tajná služba
Mluvčí Penty Martin Danko podle listu Sme uvedl, že z dvou desítek oslovených webů sedm z nich údajný spis SIS ze svých stránek smazalo. Penta chce rovněž zažalovat novináře Toma Nicholsona, který se v minulosti patrně jako první ze zástupců médií dostal ke spisu a komentoval ho. O případu Nicholson rovněž připravuje knihu.

Vyšetřování korupční aféry se znovu rozběhlo minulý týden, kdy ministr vnitra zřídil zvláštní vyšetřovací tým. Lipšic uvedl, že ověřit pravost údajného spisu tajné služby kolujícího po internetu nebude těžké, za komplikovanější ale považuje prokázání finančních transakcí popisovaných v tomto dokumentu. Při vyšetřování případu má pomoci i tajná služba, jejíž šéf Karol Mitrík podle dostupných informací povolí příslušníkům SIS vypovídat. Policie zase požádala prezidenta Ivana Gašparoviče, aby zbavil mlčenlivosti samotného Mitríka.

Kvůli podezřením z účasti na korupci v aféře nazvané podle spisu Gorila vláda minulý týden odvolala šéfku Fondu národního majetku Annu Bubeníkovou, v úřadu ji ale ponechala do dnešní schůzky ministrů. O nástupci Bubeníkové v čele fondu kabinet premiérky Ivety Radičové dnes ale nerozhodl, protože k tomu nedal souhlas prezident Ivan Gašparovič. Hlava státu, která získala větší pravomoci vůči vládě po jejím pádu loni na podzim, musí podle ústavy personální nominace odsouhlasit. Prezidentská kancelář informovala, že návrh dostala pozdě a Gašparovič o něm před jednáním kabinetu nestihl rozhodnout. Neobsazení postu šéfa FNM, který například podepisuje důležité dokumenty, prý může činnost fondu zkomplikovat.

Kvůli spisu Gorila padají na Slovensku hlavy

BRATISLAVA - Podezření z rozsáhlé korupce politiků a úředníků na Slovensku odstartovalo po odvolání šéfky slovenského Fondu národního majetku (FNM) Anny Bubeníkové další personální změny. Na své funkce rezignovali poradce ministra vnitra i šéf jedné z nemocnic, kteří v období údajného podplácení byli členy vedení FNM a jsou zmiňováni v údajném spisu tajné služby ohledně vlivu finanční skupiny Penta na politiky a na privatizaci.
Ministr vnitra Daniel Lipšicoznámil, že o uvolnění z funkce požádal jeho poradce Milan Krajniak a šéf nemocnice patřící pod ministerstva vnitra a obrany Stanislav Janota. Oba jsou zástupci vládních křesťanských demokratů, jejichž místopředsedou je právě Lipšic. Grošafta v minulosti do FNM zase navrhla SDKU-DS tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy.

Zatímco Krajniak je ve spisu pod názvem Gorila, týkajícím se údajné korupce, zmiňován spíš okrajově, Janotovi i Grošaftovi prý Penta chtěla dát na konci roku 2005 úplatky několika milionů tehdejších slovenských korun v souvislosti s prodejem státních podílů v distributorech elektřiny.
Krajniak svou rezignaci odůvodnil na společné tiskové konferenci s Lipšicem tím, aby nikdo nemohl zpochybňovat obnovené vyšetřování aféry. Zároveň popřel, že by Penta ovlivňovala jeho činnost ve vedení FNM. "Jsem přesvědčen, že tento můj krok by mohl povzbudit i jiné k tomu, aby svým odstoupením z funkcí napomohli nové politické kultuře na Slovensku," řekl Krajniak.

V dokumentech zahrnutých v Gorile se píše o vícero aktivních nebo bývalých politicích, jakož i o zástupcích politických stran. Spis zveřejněný na internetu obsahuje zejména odposlechy rozhovorů spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka s někdejším ministrem hospodářství Jirkem Malchárkem a Bubeníkovou, která v té době byla členkou rozhodovacího orgánu FNM. Janota se k případu dosud nevyjádřil, Grošaft svou rezignací prý chce zabránit negativní medializaci firmy SEPS.

Na účast Krajniaka v celé aféře tento týden nepřímo upozornil šéf vládní SDKU-DS Dzurinda. Bývalý dvojnásobný premiér vybídl koaliční partnery, aby si uklidili před vlastním prahem poté, co vláda ve středu kvůli podezření z účasti na korupci Bubeníkovou, navrženou SDKU-DS, z čela FNM překvapivě odvolala. Lipšic naznačil, že existují podezřelé finanční transakce spojované s Bubeníkovou.

Penta vlastní i největší českou zbrojovku
Skupina Penta vlastní v Česku zbrojovku Aero, síť lékáren Dr. Max nebo sázkovou kancelář Fortuna. Jaroslav Haščák, vystupující v údajném spisu odposlechů Gorila, je jedním z partnerů firmy. Aktiva Penty byla v roce 2010 3,4 miliardy eur (85 miliard korun). Zisk firem skupiny Penta činil loni 49,7 milionu eur (1,25 miliardy korun). Skupina podniká v deseti zemích a zaměstnává 25 000 lidí.

Odposlechy o korupci při privatizaci, ale i podplácení poslanců se podle údajných dokumentů tajné služby uskutečnily za Dzurindovy druhé vlády, která byla po ztrátě většiny v parlamentu odkázaná na podporu nezávislých poslanců. Kvůli odchodu křesťanských demokratů ale oslabená koalice nakonec nevydržela celé funkční období. Předčasné volby v roce 2006 vyhráli sociální demokraté pozdějšího premiéra Roberta Fica, který se v odposlouchávaném bytě ještě před volbami prý také setkal s Haščákem.

Případ údajné korupce už v minulosti prověřovala policie, prokuratura další postup zastavila. Zvláštní tým, který zřídil Lipšic, obnovil vyšetřování tento týden. Podle policejního prezidenta i politologů načasování nového vyšetřování souvisí s předčasnými volbami, které se v zemi uskuteční za dva měsíce.

Skandál s odposlechy: i Slovensko straší Krakatice, tedy Gorila

PRAHA/BRATISLAVA - Nejen slovenským politikům, především ze Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKÚ) Mikuláše Dzurindy, ale také Směru Roberta Fica, pokazil údajný tajný spis jménem Gorila povánoční dny.
Problémy může očekávat i slovenskočeská finanční skupina Penta. Ta měla podle údajů ze spisu úkolovat slovenské politiky a strany a poskytovat jim za „služby“, například výhodné privatizace, mnohamilionové provize, píše ČTK.

Spis Gorila stále zahaluje tajemství. Není jasné, zda desítky stran dlouhý materiál pochází od slovenských tajných služeb. Každopádně obsahuje analytické zpracování údajných odposlechů spoluvlastníka Penty Jaroslava Haščáka z jeho schůzek se špičkovými slovenskými politiky v letech 2002-2006.

Případ nyní znovu otevřela slovenská policie. Působením Penty se ale podle informací LN zabývají i české bezpečnostní orgány.

Penta vlastní i největší českou zbrojovku
Skupina Penta vlastní v Česku zbrojovku Aero, síť lékáren Dr. Max nebo sázkovou kancelář Fortuna. Jaroslav Haščák, vystupující v údajném spisu odposlechů Gorila, je jedním z partnerů firmy. Aktiva Penty byla v roce 2010 3,4 miliardy eur (85 miliard korun). Zisk firem skupiny Penta činil loni 49,7 milionu eur (1,25 miliardy korun). Skupina podniká v deseti zemích a zaměstnává 25 000 lidí.

Spis Gorila: šéfka fondu jednala ve prospěch Penty

BRATISLAVA - Slovenská vláda premiérky Ivety Radičové ve středu překvapivě odvolala šéfku Fondu národního majetku (FNM) Annu Bubeníkovou, které údajné dokumenty tajné služby připisují účast na rozsáhlé korupci za druhé vlády Mikuláše Dzurindy v letech 2002 až 2006. Před zasedáním kabinetu přitom neoficiální zdroje tvrdily, že Bubeníková se ve funkci udrží.
Z přepisu údajných odposlechů pořízených zhruba před šesti lety vyplývá, že Bubeníková jako tehdejší členka vedení FNM jednala při privatizaci ve prospěch finanční skupiny Penta. Za to prý zinkasovala asi 200 milionů slovenských korun (kolem 170 milionů Kč). Penta i Bubeníková pravdivost informací z dokumentu popřely.
Za Bubeníkovou se postavila Dzurindova SDKU-DS, která ji do funkce nominovala. Místopředsedkyně SDKU-DS a premiérka Radičová ale hlasovala pro odvolaní šéfky FNM. K Radičové se přidali i zástupci koaličních stran SaS, KDH a Mostu-Híd, která ještě v úterý svým ministrům nedoporučila návrh na odvolání podpořit.

"Takové možné propojení (finančníků na státní sféru) je katastrofou pro slovenskou společnost," řekla Radičová novinářům o informacích z materiálu kolujícího po internetu. Rozhodování o odvolání Bubeníkové označila za vážnou principiální diskusi, která podle ní nebyla o konkrétní osobě.

Premiérka, která se v březnových předčasných parlamentních volbách nebude ucházet o přízeň voličů, se už v minulosti v několika případech odklonila od postojů svých stranických kolegů.

Předvolební úklid
Dzurinda, jenž v dosluhující vládě zastává post ministra zahraničí, považuje odvolání Bubeníkové za součást předvolební kampaně. "Čistá politika před parlamentními volbami, tak si to naši partneři vyhodnotili, my to akceptujeme," uvedl bývalý dvojnásobný premiér. Vzápětí dodal, že ve vlastních řadách by si měli uklidit i jeho koaliční partneři.

Bubeníková se k svému odvolání nevyjádřila. V čele FNM, který spravuje podíly státu ve firmách a podílí se na privatizaci státního majetku, zůstane do příští středy. Do té doby by se vládní strany měly dohodnout na jejím nástupci.

Spis Gorila
O korupční aféru nazvanou podle údajného spisu Gorila se policie zajímala už v minulosti, prokuratura ale vyšetřování zastavila. Dokument poukázal také na ovlivňování politiků nebo na propojení tajné služby a policie se zájmovými skupinami za druhé Dzurindovy vlády, která byla po ztrátě většiny v parlamentu odkázaná na podporu nezávislých poslanců. Kabinet nakonec nevydržel v úřadu celé čtyřleté funkční období, důvodem byl odchod křesťanských demokratů z beztak již oslabené koalice v únoru 2006 kvůli sporu o smlouvu s Vatikánem.

Policie začala znovu vyšetřovat podezření z politické korupce tento týden, kdy ministr vnitra zřídil zvláštní vyšetřovací tým a potvrdil pravdivost alespoň části zveřejněných informací o odposleších. Stalo se tak poté, co údajný spis tajné služby o největší korupci v novodobé historii země koncem minulého roku někdo zveřejnil na internetu. Materiál obsahuje rovněž přepisy odposlechů ze setkání spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka s představiteli koalice i opozice, jakož i se samotnou Bubeníkovou.

ČTK
Lidovky.cz

https://skgorila.tumblr.com/