Svět kritizuje Izrael, mrtvých civilistů už je příliš

01.08.2014 13:20

CT24: Tel Aviv - O Gaze mimořádně jedná Rada bezpečnosti OSN. Zástupce amerického ministra obrany prohlásil, že civilních obětí v Pásmu Gazy už je příliš a Izrael musí myslet na ochranu obyčejných lidí. Kritika přichází i z Unie a z OSN. Palestinský vůdce Mahmúd Abbás chce Izrael obvinit před Mezinárodním trestním soudem (ICC) z válečných zločinů. Izraelský premiér prohlásil, že na příměří nedojde, dokud nebudou zničeny všechny tunely vedoucí z Gazy. Povolal zároveň dalších 16 tisíc záložníků. Od půlnoci armáda zaútočila na desítky cílů v Pásmu. Jeden z náletů zranil 15 Palestinců v uprchlickém táboře. Ráno naopak na Izrael dopadly další rakety vypálené z Gazy.

Další zranění ve škole OSN, Washington hovoří o "nepřijatelné akci"

Izraelské letectvo dnes zaútočilo na mešitu v uprchlickém táboře Džabálija na severu Pásma Gazy. Při ostřelování utrpělo zranění i 15 Palestinců, kteří se nacházeli opodál ve škole, kterou využívá jako úkryt pro stovky lidí Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Toto útočiště využívá celkem 83 škol v celém Pásmu. Při středečním útoku na jinou školu přišlo o život nejméně 16 lidí.
   
Podle OSN za středečním útokem stojí izraelské dělostřelectvo. Izraelská armáda se ale brání. Podle armádní mluvčí na vojáky zaútočili z pozic v okolí školy militanti a oni tak jen opětovali střelbu. Celý incident ale armáda nadále prověřuje.

Bílý dům označil ostřelování školy OSN v Pásmu Gazy za "naprosto nepřijatelnou a naprostoneobhajitelnou" záležitost.

UNRWA mezitím oznámil, že mu docházejí prostředky na zvládnutí humanitární krize v Pásmu. Téměř čtvrtina z tamních 1,8 milionu obyvatel vlivem bojů opustila domovy, v objektech OSN je na 220 tisíc lidí. "Gaza je zničená, kam ti lidé půjdou?" ptá se mluvčí UNRWA Chris Gunness. Jeho organizace požádala dárce o 187 milionů dolarů na nákup lůžek a základních potřeb pro běžence. V útulcích na jihu Pásma se prý začaly šířit vši a svrab a je zapotřebí dodat tam insekticidy a léky. Rodinám dochází voda a potraviny a mnoha otřeseným dětem je potřeba zajistit psychiatrickou pomoc.

USA musí pomoci zastavit zabíjení, míní vysoká komisařka OSN

Za útoky na civilisty kritizovala Izrael vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Podle ní Izrael nedodržuje své povinnosti kladené mezinárodním právem a svět by měl začít vyšetřovat možné válečné zločiny. "Znovu opakuji, že nemůžeme dovolit beztrestnost a pokračování situace, v níž nikdo nenese odpovědnost," řekla Pillayová. Podle ní mezinárodní zákon porušuje také Hamas, protože útočí z hustě obydlených míst na náhodné cíle v Izraeli.

Pillayová řekla jasně, že její slova jsou určena především USA jako zemi, která má velký vliv na Izrael. "USA by měly učinit mnohem více, zastavit to zabíjení a přivést strany k jednání," řekla.

Statisíce lidí opustily domov

Izraelská soukromá televize Channel 2 uvedla, že na jihu Izraele opustilo za poslední tři týdny své domovy na 300 tisíc místních obyvatel. Odešli prý kvůli obavám z raketových útoků i pokusům ozbrojenců dostat se tunely na území židovského státu. 

Izrael přitom hodlá všechny tunely zlikvidovat. "Jsme připraveni dokončit tuto misi s příměřím nebo bez něj," konstatoval izraelský premiér. "Nebudu souhlasit s žádným návrhem na příměří, který izraelské armádě neumožní tento důležitý úkol v zájmu bezpečnosti Izraele dokončit," dodal Netanjahu. To by mělo trvat několik dní.

Do Gazy mezitím míří dalších 16 tisíc vojáků. "Oficiální důvod, proč byli povoláni, je ten, že mají ulevit současným jednotkám, mají jim poskytnout prostor pro oddech. Ale to je oficiální varianta. Samozřejmě to povolání 16 tisíc záložníků může naznačovat, že armáda má i další varianty. Jednou z nich může být i rozšíření operací," konstatoval zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček s tím, že izraelští politici o tom hovoří poměrně často. "Pokud by k rozšíření operace mělo dojít, znamenalo by to, že by armáda šla hlouběji do Pásma Gazy, do obytných oblastí, a snažila by se rozkrývat další vojenská zařízení Hamasu ve městech," dodal zpravodaj.

Irena Kalhousová, analytička

Irena Kalhousová, analytička Institutu pro národní..."Jednak jde o obměnu vojáků, protože někteří jsou v akci už přes tři týdny. Je třeba si uvědomit, že u Gazy čekali na příkaz pozemní ofenzivy, takže už jsou mnozí asi opravdu unaveni. A pak jde také o strategický tah, protože tím, že Netanjahu povolá další vojáky, vytváří tlak na Hamas a ukazuje mu, že je připraven v ofenzivě pokračovat. Izrael je dokonce připraven ji rozšířit."

Obětí v Gaze přibývá, Izrael ztratil "jen" 56 vojáků a tři civilisty

Při bojích v Pásmu Gazy, které dnes pokračují již 24. den, dosud podle palestinské agentury Maan zahynulo nejméně 1 380 Palestinců. Izrael přišel o 56 vojáků a tři civilisty, z nichž jedním byl thajský dělník, informovala agentura Reuters. 
   
Konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas se vyostřil po únosu a vraždě tříizraelských mladíků na Západním břehu Jordánu a následném zabití palestinského chlapce v Jeruzalémě. Operaci v Pásmu Gazy židovský stát zahájil 8. července. Palestinští radikálové od té doby vypálili na území Izraele přes 2 825 raket, uvedla izraelská armáda.