USA nemají důkazy o přímém vlivu Ruska na pád letadla

24.07.2014 08:13

CT24: Washington - Americké zpravodajské služby nemají žádné důkazy o přímém zapojení Ruska do čtvrtečního pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Podle činitelů výzvědných služeb Spojených států je nejpravděpodobnější verzí, že letadlo sestřelili "omylem" proruští povstalci.

Letadlo letící na pravidelné lince z Amsterodamu do Kuala Lumpuru pravděpodobně zasáhla střela SA-11 typu země-vzduch, kterou odpálili povstalci bojující proti Kyjevu, uvedli zástupci amerických tajných služeb, kteří nechtěli být jmenováni. Rusko pro takový útok ale "vytvořilo podmínky" tím, že separatisty ozbrojuje, dodali činitelé. Podle nich však není známo, zda u příslušného raketového zařízení byli nějací Rusové nebo lidé, kteří byli v Rusku vycvičeni.

Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli v rozhovoru ve stanici CNN prohlásil, že důkazy svědčí o tom, že raketu proti malajsijskému letadlu odpálili ukrajinští separatisté, jimž zbraň dodalo Rusko. Spojené státy podle něj na základě satelitních snímků vědí, kdy byla raketa odpálena a jakou měla dráhu. Rusko naopak naznačuje, že odpovědnost za katastrofu nese ukrajinská armáda.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes přislíbil, že Rusko se maximálně zasadí o to, aby se příčiny pádu malajsijského letadla podařilo transparentně a objektivně vyšetřit. Bude prý v tomto smyslu působit i na ukrajinské separatisty.

První část ostatků přivezou dnes do Nizozemska

Během dneška bude do Nizozemska přepraveno prvních několik desítek těl obětí tragédie(více zde). Vlaky s pozůstatky dvou set lidí včera dorazily do Charkova. "Na palubě bylo víc lidí, spousta ostatků nám chybí. V této situaci nejsme schopni přiřadit všechny ostatky ke konkrétním lidem. Jsme si jisti, že máme 200 těl," oznámil vedoucí nizozemského vyšetřovacího týmu Jan Tuinder. Všechna nalezená těla (na palubě bylo 298 osob) by měla být z Ukrajiny odvezena do pátku.