Už i Česko má svou virtuální měnu: Czech Crown Coin

20.08.2014 13:38

CT24: Praha – Česko se úderem včerejšího poledne zařadilo mezi země s vlastní virtuální měnou. Tzv. Czech Crown Coin (CZC) už vešla do "oběhu" a lze ji přitom směnit i za české koruny. Postupem času bude na trhu konkurovat zatím nejpopulárnějšímu bitcoinu. Hodlá totiž prekročit hranice e-shopu a chce se dostat i do kamenných obchodů.

  • Czech Crown Coin je místní obdobou tzv. bitcoinu. Ten se prodává po celém světě a za podstatně víc peněz. V současné době stojí přes 400 dolarů. Virtuální měny jsou konkurencí i protiváhou běžných peněz zatížených inflací i politikou.

Současné peníze už i tak čím dál víc připomínají jen čísla na monitorech, virtuální Czech Crown Coin je o ale přeci jen o něco jiná. Tvoří totiž zašifrovaná čísla a ukládá se pouze do tzv. elektronické peněženky.

Měna je v prodeji zatím pouze v limitované edici v kurzu 25 halířů za jednu minci. Během první půl hodiny se jí prodalo 23 tisíc a kurz vystoupal na víc než jednu korunu. "Chceme se zaměřit primárně na internetové obchody. V podstatě usnadnit, urychlit a podpořit internetové transakce," vytyčil svůj cíl výkonný ředitel Czech Crown Coin Ladislav Faith.

Bitcoiny a Czech Crown Coin v praxi

V budoucnu by se měna měla překonat rozměr e-shopů a měla by se dostat i do kamenných obchodů. Tam však bude muset bojovat s "bitcoinovou konkurencí", s níž už je možno v leckterých prodejnách platit. První takovou se stal pražský obchod s pánskou obuví, přičemž za devět měsíců v něm kybernetickou měnou zaplatilo deset zákazníků.

BitcoinPlatba probíhá podobně, jako kdyby zákazník platil kartou na internetu. Pro bitcoiny existuje internetová aplikace, která po zadání ceny zboží vygeneruje QR kód, který načte chytrým telefonem a platbu tak potvrdí.

Fyzickou podobu nabírají virtuální měny i jinak. V Česku už existují čtyři bankomaty, kde je lze za peníze směnit za bitcoiny - bitcoinomaty. Ten poslední byl zprovozněn na začátku týdne ve vědeckém parku v Plzni. Nejde jen o výběr, skrz přístroj jde také platit a převádět bitcoiny z účtu na účet. "Největší výhoda je v tom, že je to rychlý způsob a to hlavně na větší vzdálenosti," uvedl ředitel Bitcompu Martin Pilař.

Bankomaty na bitcoiny používá v Česku každý měsíc kolem stovky lidí. Po Plzni se další objeví další přístroj na podzim v Brně.