V Judei se nosily luxusní boty už na začátku našeho letopočtu

23.05.2013 08:48

Zen: Luxusní obuv není záležitostí až dnešní doby. Zlatem vykládané boty se podle nejnovějšího nálezu, o němž informoval izraelský deník Haarec, nosily v Judeji před 2000 lety.

Guy Stiebel z archeologického ústavu Hebrejské univerzity identifikoval kus kozí bohatě vykládané kůže jako střevíc ženy, která žila v době Bar Kochbova povstání proti Římu, tedy v letech 132 až 135 našeho letopočtu.

Kůže se našla v jeskyni v Judské poušti v 60. letech. Jsou na ní zlatem vykládané ornamenty. Donedávna nikdo nedokázal rozpoznat, k čemu tento kus kůže sloužil.

Stiebel tvrdí, že jde o jedinou luxusní botu z tohoto období nalezenou v Izraeli. Našly se tam například sandály římských vojáků, avšak ty byly výhradně funkční, nikoli zdobené. Bota byla v jeskyni, jíž se říká kvůli nálezu několika koster jeskyně hrůzy.

Judea byla kosmetickou velmocí

„V té době byla Judea díky velmi drahému parfému z tomelu kosmetickou velmocí. Vesnice Ejn Gedi, z níž zřejmě nositelka luxusní obuvi pocházela, tehdy velmi prosperovala a její obyvatelé si mohli luxusní výrobky dovolit,“ řekl Stiebel. Žena stejně jako další lidé z vesnice zřejmě do jeskyně uprchla v době povstání.

Průzkum judských jeskyní byl zahájen v 60. letech, když se rozneslo, že se z nich vykrádají cenné předměty a jsou prodávány na tržištích v Jordánsku, Betlémě a Jeruzalémě. Izraelští archeologové se vydali místo prozkoumat. Jeskyně hrůzy připadla na telavivského profesora Johanana Aharoniho.

Stiebel o mnoho let později pracoval v Londýně na doktorátu a přitom mu padla do ruky kniha, na jejíž titulní stránce byla kožená bota ve tvaru V nalezená v jednom římském táboře v severní Anglii. Byla velmi dobře zachovalá a tvarově podobná tehdy ještě neidentifikovanému nálezu z Judeje. Angličtí odborníci se domnívají, že bota z tábora patřila manželce jednoho z římských velitelů, který tam pobýval v 1. století.

To vedlo Stiebela k identifikaci nálezu v Izraeli. Ornament na ní je vytvořen ze zlata pocházejícího z Egypta, takže bota byla podle všeho z Egypta přivezena. V tehdejší době musela být taková importovaná obuv velmi drahá.Více na: https://zen.e15.cz/krasohled/v-judei-se-nosily-luxusni-boty-uz-na-zacatku-naseho-letopoctu-990315#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink