V opuštěném cínovém dole prý přistává UFO. Historici mluví o unikátu

23.07.2014 09:00

CT24: Praha - Opuštěný cínový důl v Rolavě na Sokolovsku byl pro nacistické Německo zdrojem klíčové suroviny pro válečný průmysl. Důmyslná továrna ukrytá v krušnohorských lesích, kde kdysi pracovaly stovky válečných vězňů, ale pomalu ustupuje přírodě a houbaři si o ní vyprávějí strašidelné příběhy. Podle historiků jde ale o unikát, který by se měl stát chráněnou technickou památkou.

Po roce 1939 areál stavěly stovky vězňů. Před koncem války v něm pracovalo 300 zajatců, převážně Francouzů a Rusů. Cín byl pro nacistické Německo jednou ze strategických surovin. Používal se například do elektronických přístrojů. Část areálu je proto ukrytá pod zemí, aby unikla pozornosti bombardérů. Díky využití pro válečný průmysl důl unikl i likvidaci podle báňského zákona.

Nacisté z dolu utekli na konci války. Spěch, ve kterém z místa v únoru 1945 prchali, dokládají hromady cínové rudy, které zůstaly pod výsypkami. Nyní z areálu zůstaly jen holé betonové konstrukce. "Traduje se, že tady přistává UFO, vypadá to velice tajemně," podotkl ředitel Muzea Sokolov Michael Rund.

Bývalý důl dnes patří státu. Ten už nepočítá s tím, že by se zde těžila cínová ruda. Se zachováním technické památky pro budoucí generace ale souhlasí. "Pokud by o to někdo měl zájem, tak bychom se tomu nebránili, ale za předpokladu, že by to pro nás neznamenalo nějaké další zátěže do státního rozpočtu," řekl ČT ředitel DIAMO - SUL Příbram Václav Plojhar.

Technickou památku už ve svých publikacích propaguje krajské muzeum. Zákony ale zatím chrání jen okolí dolu, kde na relativně malé ploše roste několik desítek chráněných druhů rostlin.