V Rusku použili na dálnici horninu, ze které se těží polodrahokamy

04.07.2014 11:59

Novinky: Ruští kontroloři kvality čerstvě opravené federální dálnice, vedoucí přes Ural, se asi nestačili divit, když zjistili, že stavbaři v jednom úseku jako podklad místo štěrku použili kámen, který se využívá k těžbě polodrahokamů. Napsal to zpravodajský server newsru.com.

Serpentinit neboli hadec je podle šéfa revizorů Marata Mullajanova několikanásobně dražší než běžný štěrk a pro využití v podkladu dálnice je příliš křehký. Způsobené škody revizoři ještě nevyčíslili, nicméně případ už předali vyšetřovatelům.

Šéf státního podniku, který vozovku u obce Travniki u Čeljabinsku opravoval, je už v policejní cele. Neskončil tam však kvůli předražené rekonstrukci dálnice, ale kvůli úplatku, kterým si prý pokoušel zajistit ochranu.

Podle listu Argumenty i fakty byl hadec podle odebraných vzorků použit nejméně na třetině opraveného úseku, ačkoli je sedmkrát dražší než obyčejný štěrk. Geologové prý nechápou, jak se mohli stavbaři „splést”, nicméně uživatelé internetu vtipkují, že konečně je odhaleno tajemství „jakosti a láce” ruských cest.

Experti přesto nedoporučují čerstvě položenou vozovku předělávat: nová oprava by nejspíše vyšla dráž než si počkat, až bude opravdu nutná.

Hadec
Hadec se používá ve šperkařství, ale také se z něj získává olivín, ze kterého vzniká. V této metamorfované vyvřelé hornině se ale nalézají i další minerály využitelné ve šperkařství, jako jsou granáty nebo různé druhy křemene. Další přeměnou hadce vznikají opály.
Hadec se často používá jako dekorační obkladový kámen. Přidává se však i do speciálních betonů pohlcujících radioaktivní záření. Z vláknitého hadce se také získával azbest. Z houževnatého hadce se vyrábí i drcené kamenivo.