Vánoce budou deštivé, za sněhem musíte na hory

23.12.2011 09:33

Aktuálně: Praha - Česko má před sebou nejdelší noc a nejkratší den v roce. Dnes v 6:30 totiž začala zima, tedy alespoň ta astronomická.

Odstartovala mrazivými teplotami a na většině území i se sněhovou pokrývkou, a to od 1 cm na Brněnsku po 60 cm v horských oblastech.

Sníh však bude - s výjimkou horských oblastí - odtávat. Během dne začne počasí v Česku ovlivňovat teplá fronta od západu, bude se oteplovat a srážky sněhové se budou měnit na dešťové, ojediněle i mrznoucí. Na silnicích se může tvořit ledovka.

V pátek bude počasí v Česku pod vlivem přechodu teplé fronty, která přinese převážně velkou oblačnost - zataženo až oblačno, na většině území s občasným slabým deštěm, ojediněle se může jednat o srážky mrznoucí.

Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 2 až 6 °C, ranní minima budou klesat k 1 až -3 °C.
V sobotu, na Štědrý den, bude zataženo až oblačno s občasným deštěm, který se bude postupně v horských oblastech měnit na sněžení.

Ranní teploty zůstanou nad bodem mrazu mezi 4 až 0 °C, nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 2 až 6 °C. Naši pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý severozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s.

Po Štědrém dnu se bude ochlazovat a oblačnosti ubývat. V neděli 25. prosince bude oblačno až polojasno s ojedinělými sněhovými přeháňkami. Ranní teploty klesnou k 1 až -3 °C, odpolední vystoupí na 0 až 4 °C.
V pondělí bude polojasno, po ránu ojediněle zataženo nízkou oblačností a mrznoucí mlhy. Ranní teploty budou klesat k 0 až -4 °C, nejvyšší odpolední se zastaví mezi 1 až 5 °C.

Závěr roku bude ve znamení inverzního charakteru počasí - očekáváme polojasno, v nižších polohách místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Po ránu se budou ojediněle tvořit mrznoucí mlhy.

Ranní minima budou klesat k -5 °C, odpolední teploty se budou pohybovat lehce nad bodem mrazu. Po celé Vánoce budou podmínky v horských oblastech pro lyžování ideální.