Vzácný objev: V centru Limy se našly mumie staré tisíc let

01.11.2013 10:42

CT24: Lima - Archeologové nalezli v Peru dvě asi tisíc let staré mumie. Objevili je přímo na předměstí Miraflores, které patří k hlavnímu městu Lima. Podle expertů náleží mumie nejspíš k civilizaci kultury Wari. Součástí hrobky byly i dary.

"Jsme na západní straně od velké pyramidy a právě tam jsme objevili nedotčenou hrobku z civilizace Wari. Jsou tam dva jednotlivci - dvě mumie charakteristické pro tuhle kulturu. Pohřební techniky tomu odpovídají, jsou totiž opletené," konstatovala archeoložka Gladys Pazová s tím, že velikost druhé mumie napovídá, že jde o dítě.

Mumie jsou dobře zachovalé

Podle archeoložky se jedná o jeden z nejvýznamnějších nálezů za více než tři desetiletí 
vykopávek, protože obě mumie jsou nepoškozené. Hrob byl objeven neporušený včetně materiálních obětin a obětovaného společníka.

Objev mumií v Peru
Objev mumií v Peru

"Jde o teprve třetí neporušený nález z více než 70 hrobů, které jsme na tomto nalezišti vykopali od roku 1981," podotkla Pazová. Naleziště Huaca Pucllana, pyramidě podobný chrám z období 100 až 600 let našeho letopočtu, leží na ploše asi 2,5 hektaru.

 

V roce 2010 tu archeologové objevili hrob ženy, která byla pohřbena se svými čtyřmi dětmi. V roce 2008 tu pak byla nalezena mumie třináctileté dívky. Dvě nově nalezené mumie zůstávají neotevřené na místě, kde byly objeveny. Odtud budou v následujících měsících přemístěny do laboratoře, kde vědci zjistí jejich pohlaví a věk.