Windows XP oficiálně zemřel. Co teď?

08.04.2014 14:16

Zive: Dnes se oficiálně uzavírá další kapitola v příběhu Microsoftu. 8. dubna končí technická podpora Windows XP, což v praxi znamená, že se se systémem už nadále nepočítá. Je konec.

Tak je to tady. Dnes je 8. duben 2014 a Microsoft ukončil technickou podporu Windows XP. Leckdo by možná namítnul, že kvůli tomu děláme zbytečný humbuk – stejný osud přece po čase potká každý produkt, nicméně stará dobrá XPčka mají poněkud výsadnější pozici. Díky svému dlouholetému a stále silnému postavení na trhu se staly fenoménem IT a svědkem dramatické proměny technologického světa. Během těch třinácti let většina z nás přešla od pomalého a vytáčeného internetu k instantním širokopásmovým přípojkám a od prehistorických verzí CPU k současným úsporným a zároveň mnohojaderným čipsetům. A už si nevystačíme s 256 MB RAM.

Zatímco v roce 2001 jsem se k internetu připojoval skrze IE 5.5 závratnou rychlostí až 7 kB/s, na stole mi stál těžký a rozměrný 15" CRT monitor a v kapse mi vyzváněla Nokia 8110, o třináct let později surfuji bezmála 2 000× vyšší rychlostí, na stole mám tenký (a opět rozměrný) monitor, vedle něj malý výkonný laptop, tablet, v kapse téměř všehoschopný dotykový telefon a široko daleko žádnou disketovou a optickou mechaniku. V roce 2001 bych to nejspíše považoval za vzdálené sci-fi.

Microsoft oznámil dokončení prací na Windows XP a vydání finální verze RTM na sklonku parného léta 24. srpna 2001. Česku z pozice předsedy vlády šéfoval Miloš Zeman, americká dvojčata WTC stále patřila ke zdánlivě neohroženým dominantám New Yorku, Internet Explorer 5.x ovládal 90 % trhu, jednu jedinou empétrojku (128 kbps) jsme na běžném domácím internetovém připojení stahovali z Napsteru a jeho následovníků několik dlouhých minut a nejrychlejší počítač světa dosáhl v červnu 2001 úctyhodného výkonu 7,2 TFLOPS, což je asi desetkrát méně než současný a relativně malý ostravský kontejnerový clusterAnselm.

Za těch necelých třináct let samozřejmě rostl i Windows XP, jeho srpnové sestavení RTM by tedy dnes bylo na hraně použitelnosti. Systém by byl neskutečně děravý, měl by problémy s mnoha perifériemi, chyběla by mu plnohodnotná podpora Wi-Fi, Bluetooth a další věci, které si dnes už mnozí vůbec neuvědomují. Všechny tyto střípky, které protáhly životnost systému na celou následující dekádu, přinesly servisní balíčky SP.

Jenže čas běží rychleji, než si myslíte, Microsoft totiž poslední SP3 vydal před dlouhými šesti lety v dubnu roku 2008! To znamená rok a půl před vydáním Windows 7. Ačkoliv se tedy Windows XP vyvíjel, objektivně je to dnes sic možná relativně vyladěný, ale ve všech ohledech velmi zastaralý systém.

Co teď? Jsme na křižovatce

Nyní přichází na řadu kruciální otázka, co dál. Je to poměrně snadné, nabízí se totiž pouze čtyři scénáře. Windows XP můžete přes veškerou mediální bouři používat i nadále, přestože následující rok může být potenciálně kritický. Druhou možností je nákup licence novějšího Windows a upgrade systému. Pak tu máme rovnou nákup nového počítače, pakliže by váš stroj neutáhnul Windows 7 a Windows 8, no a konečně poslední možností je útěk ze světa Microsoftu někam jinam – ať už do náruče Tima Cooka a jablečného OS X, nebo do komunitního svobodomyslného veselí jménem Linux, kam protentokrát zařadíme i Chrome OS a Android.

První cesta: Zůstanu na Windows XP

U méně zkušených uživatelů docela často narážím na zcela chybný předpoklad, že jim snad po 8. dubnu přestane fungovat počítač. To se samozřejmě nestane. Windows XP sám o sobě bude zvesela pracovat dále, a pokud se budete chovat zodpovědně a dobře se zabezpečíte, může na adekvátním železe fungovat klidně i za dalších třináct let. Takové počítače tu samozřejmě jsou – na některých běží DOS, na jiných Windows 95, ale jen v naprosto exotických případech se jedná o běžné domácí PC pro běžné univerzální úlohy. Asi jen málokdo například na Windows 95 brouzdá na současném internetu.

OOS Zive.cz brezen 2014 
Jaké operační systémy používali návštěvníci Živě.cz v březnu 2014

Pokud se rozhodnete na Windows XP zůstat, musíte počítat se dvěma riziky. Tím prvním je bezpečnost. XPčka stále používá 23 % českých surfařů (Rankings.cz, březen 2014) a 27 % těch celosvětových (Netmarketshare.com, březen 2014). Tento podíl se sice čtvrtletí od čtvrtletí snižuje, faktem ale zůstává, že se stále jedná až o stovky milionů uživatelů. Windows XP zůstává druhým nejpoužívanějším desktopovým operačním systémem za Windows 7.

273258028 OS Netmarketshare brezen 2014
Tržní podíly OS podle českého Rankings.cz (Gemius) a mezinárodního Netmarketshare.com 

Lze tedy předpokládat, že na méně zabezpečená XPčka se nyní vrhnou útočníci a budou hledat další díry v systému, Javě, Flash Playeru aj. s vidinou, že bezpečnostní chybu na straně OS už nejspíše nikdo neopraví. Antiviroví výrobci se sice dušují, že budou své programy na Windows XP podporovat i nadále, nicméně antivir na systému děravém jako ementál je tak trochu bezzubý – vir jej prostě obejde.

Pokud uživatelé přečkají kritický rok, během kterého snad klesne tržní podíl pod kritickou mez, lze předpokládat, že zájem útočníků spíše opadne, stejně jako se dnes nesoustředí třeba na Windows 2000.

762108360
Pokud nechcete přijít o častý BSOD, Windows XP rozhodně neopouštějte

Jenže nejde pouze o bezpečnost. Oficiálně nepodporovaný systém už nebude tak lákavý pro výrobce softwaru a i hardwaru a Windows XP přestanou nadobro podporovat. Antivirové firmy sice mohou ze situace snad něco vytřískat, to se však netýká ostatních. Suma sumárum se tedy nyní budou uživatelé Windows XP stále častěji setkávat s případy, kdy jejich systém nebude nový produkt jednoduše podporovat.

Na stranu druhou, to vše se děje už dnes, a pokud stále používáte Windows XP, nejspíše vás to netrápí a nedělá vám to žádnou obtíž. O to je pravděpodobnější, že „byrokratickou smrt“ XPček v klidu přežijete.

Více na: https://www.zive.cz/clanky/windows-xp-oficialne-zemrel-co-ted/smrt-xpcek/sc-3-a-173203-ch-91891/default.aspx#articleStart#utm_medium=selfpromo&utm_source=zive&utm_campaign=copylink

Více na: https://www.zive.cz/clanky/windows-xp-oficialne-zemrel-co-ted/smrt-xpcek/sc-3-a-173203-ch-91891/default.aspx#articleStart#utm_medium=selfpromo&utm_source=zive&utm_campaign=copylin

Více na: https://www.zive.cz/clanky/windows-xp-oficialne-zemrel-co-ted/smrt-xpcek/sc-3-a-173203-ch-91891/default.aspx#articleStart#utm_medium=selfpromo&utm_source=zive&utm_campaign=copylink
Více na: https://www.zive.cz/clanky/windows-xp-oficialne-zemrel-co-ted/smrt-xpcek/sc-3-a-173203-ch-91891/default.aspx#articleStart#utm_medium=selfpromo&utm_source=zive&utm_campaign=copylink

Více na: https://www.zive.cz/clanky/windows-xp-oficialne-zemrel-co-ted/smrt-xpcek/sc-3-a-173203-ch-91891/default.aspx#articleStart#utm_medium=selfpromo&utm_source=zive&utm_campaign=copylink