Zázračný materiál budoucnosti se dá vyrobit v kuchyňském mixéru

22.05.2014 12:30

CT24: Dublin - Jak vyrobit grafen, o němž se už léta mluví jako o zázračném materiálu budoucnosti? Vzhledem ke své neobvyklé struktuře by podle fyzikálních zákonů vlastně ani neměl existovat, vědci ho přitom teoreticky popsali už ve dvacátých letech. Teď dokonce našli doslova recept na jeho přípravu: Jednoduše v kuchyni v mixéru.

e to vlastně úplně jednoduché. Do mixéru se dá grafit, přidá se voda a činidlo, směs se pořádně zamíchá, oddělí se grafit od grafenu a vznikne černý roztok - grafen smíchaný s činidlem, popisuje Jonathan Coleman z dublinské Trinity College. K výrobě grafenu je totiž potřeba znát přesné poměry přísad, které neprozradili.

Grafen je jedna vrstva atomů uhlíků uspořádaná v pravidelných šestiúhelnících. Právě jeho dvourozměrnost mu dává neuvěřitelné vlastnosti. Ty ocení třeba světové tenisové špičky, které hrají s raketami z grafenu. "Grafen je velmi mechanicky silný, má dobrou elektrickou vodivost a lidé si tak myslí, že když ho smíchají s plastem, bude plast mnohem pevnější," přibližuje Coleman. Grafen objevili v roce 2004 Andre Geim a Konstantin Novoselov, za což v roce 2010 získali Nobelovu cenu za fyziku.

Struktura grafenu
Struktura grafenu

Pokusů, jak získat grafen, už byla spousta. Čeští vědci dokonce spolupracovali s držiteli Nobelovy ceny z univerzity v Manchesteru, kterým se podařilo grafen vyrobit. K nejznámějším patří metoda lepicí pásky, která se přitiskne na vysoce orientovaný pyrolytický grafit a odloupne. Zůstane na ní pak mnoho desítek až stovek vrstev, popisuje Otakar Frank z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR.

Průkopníci nové metody věří, že obyčejné mixéry brzy nahradí profesionální stroje a že se grafen tímto způsobem bude v budoucnu zpracovávat průmyslově ve velkém. Domácí pokusy ale vědci nedoporučují. "Opravdu nebudete chtít mixér znovu použít, protože bude pokrytý zbytky grafenu - a to asi nechcete mít ve vaší polévce nebo koktejlu," říká Coleman.